Stiže velika promjena vremena: Past će temperature, moguće i oluje

Prvi pravi toplinski val u zadnjih nekoliko dana podigao je temperature debelo iznad 30 stupnjeva Celzijusa.

No, u ponedjeljak stiže značajna promjena vremena. Iako će se  temperature penjati iznad 30 stupnjeva, sutra će ipak biti nešto manje vruće. Promjenu donosi kiša koja će već tijekom ponedjeljka pasti na zapadu zemlje.

Prognoza DHMZ-a za ponedjeljak glasi: Uz postupno naoblačenje sa zapada, već od jutra je na sjevernom Jadranu i u gorju moguć poneki pljusak praćen grmljavinom, a češći i intenzivniji bit će u drugom dijelu dana kada su mogući i u središnjim i sjeverozapadnim predjelima. Najsunčanije i uglavnom suho zadržat će se u Slavoniji i Dalmaciji. Navečer je poneki pljusak moguć u zapadnoj Slavoniji te sjevernoj Dalmaciji. Na kopnu vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najniža temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu od 22 do 25 °C. Najviša između 28 i 33 °C, u Dalmaciji i malo viša.

HRT je objavio prognozu za nekoliko dana unaprijed. 



U ponedjeljak će još, kao i prethodnih dana, na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano i vruće, u drugom dijelu dana u zapadnim krajevima uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.

Malo manje toplo bit će tijekom dana u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme. Uglavnom u drugom dijelu dana uz postupan porast naoblake povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito prema večeri. Vjetar većinom slab sjeverni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju postupno naoblačenje. Kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom može biti već prijepodne, a poslijepodne i navečer pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a uz obalu noć će biti topla s temperaturom između 23 i 26 °C. Najviša dnevna od 26 do 29 °C, na moru od 30 do 33 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. Prema večeri postupno naoblačenje pa na sjevernom dijelu ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slabo i umjereno, prema otvorenom moru mjestimice i jako jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 19 do 21 °C, na moru između 24 i 26 °C, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 35 °C.

Na jugu Hrvatske će biti najviše sunčana vremena. Puhat će većinom umjereno jugo. Noć će biti topla, a dan većinom vruć, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 29 do 33 °C, piše HRT u svojoj prognozi za ponedjeljak.

Do četvrtka će biti promjenljivo i svježije

“U noći na utorak i tijekom utorka pljuskovi će se proširiti na cijelu unutrašnjost, a ponegdje može biti i jače izraženog nevremena. Osjetno će osvježiti. U srijedu većinom oblačno s kišom, a bit će i još malo svježije. U četvrtak promjenljivo, još ponegdje s kišom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I duž obale će u noći na utorak i u utorak biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijih, praćeni obilnijom oborinom. U srijedu i četvrtak još mjestimice kiša. U utorak će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će se u srijedu proširiti na cijelu obalu, a u četvrtak će oslabjeti. Posvuda će osvježiti”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Komentari