Stiže novo nevrijeme, izdana su brojna upozorenja

Antonio Miše

Jučer je Hrvatsku zahvatila dugo najavljivana promjena vremena. Temperature su značajno pale, a došlo je i do prvih ovosezonskih pahulja na najvišim planinskim vrhovima.

No, kako javljaju prognoze, ni noćas nas neće zaobići obilna kiša, ali i mjestimična nevremena.

Vakula najavljuje ozbiljnije nevolje s nevremenom

Zoran Vakula u svojoj je prognozi najavio da nas danas čekaju i ozbiljnije nevolje s nevremenom nego što je to bio slučaj u posljednja dva dana.

“I na kraju ovoga tjedna i na početku novoga bit će mnogobrojnih meteoroloških zanimljivosti i ‘izazova’, pa i ozbiljnijih nevolja s (ne)vremenom, čak i češćih i izraženijih od onih u petak i subotu – i to pogotovo od nedjeljnog kasnog poslijepodneva do ponedjeljka ujutro. Naravno, osim u mnogim mjestima ponovno obilne kiš(urin)e, osobito na Jadranu jakog i olujnog vjetra, u gorju još i malo snijega – gotovo će posvuda biti i barem malo sunčanog vremena, najprije tijekom nedjeljnog prijepodneva, te još češće u topliji utorak i srijedu.



S porastom temperature i jačanjem južine sredinom novoga tjedna ponovno će rasti i vjerojatnost kiše, opet češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega”, javio je Vakula.

Treba napomenuti kako su zbog nevremena na snazi žuti i narančasti meteoalarm.

Kako je u svojoj prognozi za HRT prognozirala meteorologinja DHMZ-a Tanja Renko, u noći nedjelje na ponedjeljak nas čeka novo naoblačenje, a moguća je i nova obilna kiša.

“U nedjelju u ranim jutarnjim satima u istočnoj Hrvatskoj još ponegdje može pasti malo kiše, ponajprije u Posavini, a zatim će biti dosta suhog vremena, pa i sunčanih razdoblja. No navečer i u noći na ponedjeljak ponovno mjestimice kiša. Puhat će slab i umjeren jugoistočni vjetar, a nakon svježeg jutra danju temperatura zraka između 16 i 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također će dan početi svježinom, mjestimice i maglom, a veći dio prijepodneva u većini će krajeva biti uglavnom suho uz sunčana razdoblja. Zatim naoblačenje, a prema večeri sve češće kiša, pri čemu do kraja dana uz jače pljuskove može pasti i znatna količina, posebice na širem karlovačkom području.

Na zapadu postupno jače naoblačenje s kojim će prijepodne samo mjestimice biti kiše, no prema večeri ona će biti sve češća. U dosta će predjela biti jakih, obilnih pljuskova. U najvišem gorju ponovno je moguća susnježica i snijeg. Na sjevernom će Jadranu zapuhati jugo, koje će brzo jačati na jako i vrlo jako, poslijepodne okrenuti na jaku buru, zatim na jugozapadni vjetar.

U Dalmaciji također porast naoblake, no bit će i povremenih sunčanih razdoblja. Prijepodne će kiše biti ponajprije na otocima na otvorenome moru, a prema večeri će kiša biti češća te nerijetko u obliku jačih pljuskova, pa će pasti i veća količine kiše. Bit će i sve vjetrovitije – jugo i južni vjetar će jačati, pa će i more prema večeri biti valovito, ponegdje i jače valovito, zbog čega bi i neke rive mogle opet biti poplavljene.

I za jug Hrvatske su objavljena upozorenja na vjetar i obilnu kišu, pogotovo poslijepodne i navečer. Jutarnja temperatura zraka bit će od 12 do 15 °C, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.”

Nevrijeme za večeras najavljuje i IstraMet, kažu da će biti jače nego jučer

IstraMet javlja kako jučerašnje nevrijeme nije sve i kako večeras stižu nova meteorološka uzbuđenja.

“Iz Tirenskog mora tijekom dana brzo će nam se približavati ciklonalni vrtlog koji će već kasno večeras biti u moru srednjeg, a zatim u noći i sjevernog Jadrana. Centar ciklone zadržavat će se na moru zapadne Istre, a tijekom ponedjeljka vrlo vjerojatno se i popuniti u Tršćanskom zaljevu.

Vrlo je nezahvalno predvidjeti kretanje ciklonalnog vrtloga, no prema većem dijelu modela on će se popunjavati na moru sjevernog Jadrana, što će uzrokovati jake vjetrove raznih smjerova, od bure i istočnjaka, juga, pa do zapadnjaka, što se dobro može uočiti u prognozi WRF-a. Udari vjetra mogu dostizati i orkanskih 100 km/h.

Oborina će biti u obilnim količinama, lokalno uz mogućnost bujičnih poplava”, javlja IstraMet koji dodaje kako je od kraja ponedjeljka moguće proljepšanje vremena, ali kako krajem tjedna slijedi novo pogoršanje

Komentari