Stipić o Škorinom potezu: Iza ostavke stoje ucjena, uhićenja i interes HDZ-a, slijedi rasap Domovinskog pokreta

Tomislav Stipić

Ostavka lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škore izazvala je šok u hrvatskoj javnosti, a o mogućim razlozimo te ostavke pitali smo političkog analitičara Tomislava Stipića.

Stipić smatra kako je pozadina ostavke unutarnji sukob unutar Domovinskog pokreta zbog različitih viđenja i koncepcija oko suradnje sa HDZ-om.

“Moje predviđanje je da je Škoro postao svjestan da je marioneta svojih pokrovitelja unutar Domovinskog pokreta”, rekao je politički analitičar Tomislav Stipić.

Pozadina ostavke je sukob unutar pokreta i utjecaj HDZ-a?

Smatra kako je tome pridonio izlazak sporne snimke iz 2014.



“Pogotovo nakon što je izašla ona snimka gdje on 2014. pjeva Milanu Bandiću i “kralju adventa” Denisu Mohenskom na jednoj priredbi, odnosno njihovom okupljanju, a znamo da je Škoro imao kućice na adventu, a sada izlazi da je zapravo Mohenski sve te kućice davao u podzakup itd”, rekao je Stipić.

Tvrdi i kako je vjerojatno riječ o ucjeni.

“Ja tu vidim svojevrsnu prijetnju odnosno ucjenu, da Škoro koji je cijelokupni Domovinski pokret gradio na kritici HDZ-a, jednostavno nije više dobrodošao u tom narativu i da je jednostavno prijetnja da HDZ i Domovinski pokret ostvare bilokakvu suradnju” ustrvdio je.

Dodaje kako je ta suradnja trenutno izgledna u dvije županije: Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj, a nakon pripreme ta bi suradnja mogla prerasti na više instance.

Plenković širi koalicijski potencijal?

“Recimo u nacionalnoj politici s obzirom da je Andrej Plenković postao svjestan toga da nema koalicijski potencijal i da mu je vladajuća većina relativno slaba zbog stalnih ucijena manjih partnera i on vjerojatno sebi tu želi proširit manevarski prostor u suradnji sa Domovinskim pokretom”, rekao je.

Tvrdi kako je Škoro svjestan takve situacije, a svjestan je i da je ipak izgubio troje izbora.

“Realno nije postigao cilj po kojeg je išao na izbore”, rekao je te dodao:

“Prvo da postane predsjednik, a zatim da postane relevantan faktor i bitan čimbenik u Vladi, a na koncu sada i u izborima za gradonačelnika Zagreba”.

Smatra kako je i Škoro svjestan da je njegova zvijezda polagano počela blijediti te da se nije htio dovesti u situaciju da ga danas-sutra netko izbaci iz stranke nego je to sad na neki gospodski način prevenirao.

‘Ono što sigurno slijedi je rasap Domovinskog pokreta’

“Ono što sigurno ostaje ili što će se sigurno dogoditi je rasap Domovinskog pokreta”, rekao je te usporedio DP sa BM365.

“Tu se vrlo jasno može povući paralela između Bandićeve stranke i Bandića te Škore i Domovinskog pokreta. Domovinski pokret je utjelovljenje Miroslava Škore”, naglasio je.

“Domovinski pokret i Bandić Milan 365 nisu stranke tipa HDZ i SDP, pa kad dođe novi lider stranka nastavi živjeti”, nastavlja.

Spominje i kako SDP ima problema, ali samo zato što mu se dogodilo Možemo. Međutim, to su etablirane stranke koje su same sebi dovljne u smislu brenda da ostanu.

“Nove stranke koje nastaju kao kritika postojećih starih stranaka uvijek upadaju u taj jedan složeni proces kod birača gdje lidera koji je vodio stranku poistovjećuju sa samom strankom”, rekao je.

“I onda kad se dogodi da lider odstupi, jednostavno i ta stranka gubi značaj i to će se sad dogoditi Domovinskom pokretu zbog čega moraju brzo djelovati da bi u pojedinim prilikama mogli ući u neku suradnju koja će im osigurati vlast ne nekim razinama”, rekao je te dodao kako i vlast za stranku predstavlja priliku za opstojnost te stranke, pogotovo kad se radi o novim strankama.

Birači Domovinskog pokreta vratit će se HDZ-u, a dio će potražiti alternativu

Stipić smatra kako će Domovinski pokret vrlo teško preživjeti Škorin odlazak.

“To ponajprije ovisi o biračima, ali mislim da će birači sad na drugu stranu osjetit prilično razočarani zato jer su u Škori vidjeli nešto što je trebalo hrvatskoj političkoj sceni na tom desnom političkom spektru, zato jer im HDZ nije dovoljno desno i Škoro im je ponudio na neki način desnu varijantu HDZ-a”, rekao je.

Smatra i kako će se glavnina razočaranih birača vratiti HDZ-u te da je takav scenarij već viđen.

Sad je vrlo izgledno da će se birači nakon što padnu u razočarenje ili se potpuno pasiviziraju, dio sigurno vrati pod okrilje HDZ-a zato što se to u Hrvatskoj desnici događa gotovo uvijek, a onaj manji dio koji će ostati dovoljno buntovan i razočaran bi mogli vrludati od Suverenista do Mosta.

Tu bi se to moglo preliti iako ja očekujem da će se većina svih ponovno vratit pod okrilje HDZ-a. To se uvijek događa, to je neminovno. Od ovoga će najveću korist imati Andrej Plenković.

Na upit hoće li HDZ možda skrenuti retoriku nazad u desno kako bi pokupio birače, Stipić odgovara kako je to moguće samo u manjoj mjeri

“Moguće da će u pojedinim dijelovima, ali ne značajno. Andrej Plenković je HDZ zabetonirao na strogi centar. To čak više ni nije desni centar, to je strogi centar u onom birokratskom smislu” rekao je te dodao:

“Ekonomski su oni možda najljevija stranka u Hrvatskoj, izuzev Radničke fronte. No od ovih mainstream stranaka HDZ je sigurno najlijevija ekonomski gledano, a u birokratsko-ideološkom skupu HDZ je zabetoniran na centru.”, rekao je.

Smatra kako će se događati pojedini izleti u desnicu, kako bi se dohvatio određeni birački bazen.

“Međutim to će sve biti prigodničarski, recimo za obilježavanje Oluje i sličnih obljetnica”, naglašava.

“Zato je HDZ-u dobro da ima uz sebe nekog tko artikulira taj desni narativ i to bi po ovome svemu mogao biti Domovinski pokret. Onda bi oni zajedno mogli prodati biračima priču na način da su oni srodne stranke i jedina brana dolasku lijevice na vlast (ili kako ih oni popularno zovu “neokomunista”, “jugokomunista” i tako dalje”, rekao je.

“To smo u prošlosti već gledali, nije to ništa novo, jedino što je ovo stvarno neočekivano”, dodaje.

‘Ovo je šokantno poput ostavke Ive Sanadera’

“Ja bih čak ovo usporedio sa ostavkom Ive Sanadera“, rekao je te dodao:

“Naravno ona nije po težini i po položaju jednaka, ali možemo usporediti da tom naprasnošću i tom neočekivanom ostavkom i neočekivanim faktorom ima dodirnih točaka, jer ovo stvarno nitko nije očekivao”, rekao je.

Ostavka uvjetovana uhićenjima i potrebama HDZ-a?

“Ja mislim da je ostavka uvjetovana uhićenjima u Zagrebu jer su se tu očito posložile neke kocikice i samim rezultatima lokalnih izbora gdje HDZ-u u pojedinim sredinama Domovinski pokret treba”, rekao je.

Kao glavno od takvih uporišta ističe Splitsko-dalmatinsku županiju.

“Ako HDZ izgubi Splitsko-dalmatinsku skupštinu, to je poraz u Dalmaciji, jer je ona najveća županija i statusni simbol za HDZ koji ondje vlada već 30 godina. Prema tome, ako oni u toj županiji izgube većinu, to znači da na sljedećim izborima sigurno gube tu županiju. Oni si to ne mogu dozvoliti”, rekao je.

“Utjecaj na ostavku Miroslava Škore sigurno imaju događanja (uhićenja) u Zagrebu i događanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je neminovno”, ističe.

Tvrdi i kako je još jedan faktor taj što Škoro očito nije bio samostalan u Domovinskom pokretu.

“On je bio svojevrsna, neću reći maskota jer bi to bilo podcjenjivanje, ali on je bio svojevrsni mamac za birače” rekao je.

Mario Radić kao rival?

Smatra i kako je glavnu riječ u Domovinskom pokretu u zadnje vrijeme vodio Mario Radić.

“To se vidjelo i po njegovim istupima. On je objedinio funkciju zamjenika predsjednika i političkog tajnika. Dakle, sve te neke poteze u pozadini vuče on, pa i ove poteze medijskog karaktera što je pogotvo bilo u izborima vidljivo”, ističe.

Dodaje i kako je glavni propagandni stroj vodio Radić te da tu nema dileme.

“Možda Škoro više nije htio biti maskota, odnosno marioneta u rukama pokrovitelja”, rekao je.

Dodaje i kako se puno priča i o samim financijskim sredstvima Domovinskog pokreta te o tome stoji iza Miroslava Škore, tako da smatra kako ima tu još puno faktora.

Na upit kako je članstvo zatečeno odlukom, Stipić odgovara:

“Vjerujem da su zatečeni odlukom, ali ne vjerujem da su zatečeni svi. Sigurno je dao je njihov nukleus znao za ovo, prvenstveno Mario Radić. Možda još netko.”

‘Dugo nisam čuo Dretara i Bartulicu’

Tvrdi i kako se podijeljenost unutar Domovinskog pokreta mogla nazirati u kontekstu rasprave o Zakonu o civilnim žrtvama rata.

“Jako malo zatupnika DP-a, osim Mlinarića je raspravljalo o tom zakonu jer je stajalište Domovinskog pokreta o tom zakonu bilo upereno protiv HDZ-a”, rekao je.

“U redu, Stipo Mlinarić je najkompetentija osoba da o tome raspravlja, ali već dugo nisam vidio Davora Dretara da o tome raspravlja, koji je vrlo blizak Miroslavu Škoru i koji je za mene bio jedno od najvećih iznenađenja što se tiče pripremljenosti i rasprava”, pojašnjava.

Smatra kako Dretar jako dobro obavlja posao saborskog zastupnika, a da ga već duže vrijeme ne vidi. Dodaje i kako u zadnje vrijeme nije baš posebno vidio ni Bartulicu.

“Sve to na neki način ostavlja upitnike iznad glave, što se zapravo događa. Očito je da su i oni sami bili svjesni da se nešto događa, ali nisu znali što”, objašnjava.

“Ova ostavka će pokazati kakvi su zapravo odnosi unutar Domovinskog pokreta. Bit će zanimljivo pratiti izjave svakog tog pojedinačnog zastupnika, iz toga će se moći puno iščitati”, zaključuje Stipić.

 

Komentari