Statičar o novom potresu: Udar je bio dosta snažan, na nekim mjestima imamo nova urušavanja

Screenshot

Petrinju je ponovno pogodio jači potres, 5 stupnjeva po Richteru. Na terenu su i statičari koji će sada imati pune ruke posla. Obnova bi mogla trajati mjesecima.

Sa statičarom Mariom Todorićem razgovarala je ekipa RTL-a.

Hoće li novi potres utjecati na preglede zgrada?

Udar je bio dosta snažan pa se bojimo da ćemo na već oštećenim zgradama imati dodatna oštećenja. Na nekim mjestima imamo i nova urušavanja.



Kakva je danas situacija na terenu? Što zapravo znači crvena naljepnica, a što ‘x’ na zgradi?

Do ovog trenutka imamo prijavljeno oko 23.000 oštećenih objekata, od kojih je izvršen pregled na oko 10.000 objekata. Oko 10 posto objekata ima crvenu naljepnicu. Ona, kao i znak ‘x’ ne znače ujedno i rušenje. Crvena naljepnica znači da zgrada trenutno nije povoljna za korištenje, a oznaka ‘x’ da postoji opasnost od urušavanja. Hoće li se neka građevna rušiti radi se tek nakon analize i procjene kojom će se odrediti je li povoljnije statički ojačati građevinu ili će povoljnije graditi novu zgradu.

Je li vas šokiralo stanje na terenu?

Na terenu imamo veliki broj oštećenih građevina, najviše ih je iz vremena od prije 200 godina. Graditelji tog doba nisu imali spoznaje o potresnoj gradnji objekata. Što se tiče građevina građenih u novije doba, svugdje gdje su se poštivala pravila građevinske struke zamijećena su neznatna oštećenja s obzirom na ovako jaki potres.

Koliko dana posla će biti u Petrinji?

Do sad je kroz ovo područje prošlo oko 1100 naših kolega volontera. Mi i po ovakvim udarima ulazimo u razrušene objekte. Dnevno nas bude oko 300. Čak i danas kada je blagdan, kolege dolaze.

Komentari