Stanari koji žive u okolici žičare ogorčeni su zbog radova: Živimo u neprohodnom blatu! Posao se radi skoro kao improvizacija

Antonio Bronic/PIXSELL

Stanovnici navode kako se posao radi ‘skoro kao improvizacija’, a u Gradu tvrde da će sve biti gotovo za 10-ak dana.

Prema javnosti dostupnim podacima, ukupni troškovi sve četiri faze žičare ukupno će koštati 597 milijuna kuna bez PDV-a. Ako se tome pridoda više od 112 milijuna kuna kamata po kreditu koji će se vraćati sljedećih 15 godina, troškovi se penju do iznosa od 709 milijuna kuna. Bez PDV-a, još jednom. No cijena žičare nije jedino što muči građane koji žive najbliže ovoj (budućoj) zagrebačkoj atrakciji.

Stanovnici ulica Nad tunelom i Varoška gora neposredno su pogođeni velikim zahvatom koji se zove Sljemenska žičara. Svjedoče za RTL.hr kao kako je za potrebe žičare devastirana njihova ulica, te kako im je blokiran put do domova.

”Premda se očekuje sanacija svega toga nama je teško to vjerovati. Već gotovo mjesec dana živimo ovako. Strepimo od kiša jer s brda iznad ceste slijevaju se oborinske vode i blato koje se stvara skoro je neprohodno”, kazao je Slobodan Bosanac, stanovnik ulice.



”Razumijem da ako se išlo u projekt izgradnje Žičare, ne ulazim u to tko je donio odluku i na koji način, ali je očito da je organizacija posla potpuno zakazala”, napominje.

Stanovnicima ovih ulica život je otežan zbog žičare, ali najviše ih frustrira što ne vide nikakve pomake u sanaciji područja u kojem žive. Navode kako se posao radi ”skoro kao improvizacija”. Na terenu je mali broj radnika i – kako svjedoče susjedi – često ne rade ništa.

Stanari su se obratili Gradu, ali nisu dobili nikakav odgovor. Bosanac je najviše nezadovoljan jer je maknut asfalt, bez imalo žurbe da ga se ponovo postavi.

”Kad su velike kiše i prije nego što je počel gradnja u našu ulicu se slijevala voda s Sljemena dolje. Na putu te vode ima zavoja gdje se blato širi. Uvijek to blato ode na Gračansku cestu, to je bilo oduvijek, a pogotovo sada. Mogli bi to riješit da se naprave mali podzidovi, ali oni to izgleda neće raditi. Tako da će opet sve otići na Gračansku cestu”, opisao je Bosanac za RTL.hr.

Iz gradski službi kažu kako je u tijeku je izvođenje radova na uređenju prometnih površina ulice Gračansko dolje, od ulaza u buduću garažu objekta Donje postaje žičare Sljeme prema zapadu, u duljini od cca 42 m te uređenje ulice Nad tunelom, od raskrižja s ulicom Gračansko dolje prema sjeveru, odnosno prema Kutnoj postaji, u duljini od 114 metara.

”Budući da radovi obuhvaćaju zamjenu kolničke konstrukcije, iste nije moguće izvesti bez zatvaranja ceste. Za vrijeme izvođenja radova promet se odvija prema privremenoj regulaciji. Planirani rok završetka radova je 15. studenog 2020. godine”, izjavio je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Komentari