Sršen: Do svibnja bi virus mogao postati problem kao što je gripa

Foto: Cropix

Nela Sršen, liječnica iz Sveučilišne bolnice u Padovi, izjavila je u HTV-ovom Studiju 4 da ju je iznenadilo da oni koji su cijepljeni, nisu prethodno testirani na Covid, te da se sada i to provodi. Izrazila je uvjerenje da bi virus do svibnja mogao postati problem poput sezonske gripe.

˝Oni koji su primili prvu dozu cjepiva, razvili su bolest. Nije to bilo vezano za samo cjepivo˝, kazala je Sršen.

Napominje da ju je posebno iznenadilo da svi oni koji su bili podvrgnuti cijepljenju, nisu preventivno radili testove.

˝Možda je to normalno, ali možda i nije, ne znam. Neke komplikacije su baš bile vezane za prisutnost antitijela. Oni se nisu testirali na Covid, jer se mislilo da su bili negativni˝, izjavila je.



Istaknula je da se u Milanu provodi masovno cijepljenje, a paralelno s time rade se i brzi testovi, molekularni testovi. Dodaje da Europska agencija za kontrolu bolesti inzistira da sekvenciranju mutirajućih varijanti.

˝Još uvijek se ne zna kolika je mogućnost da svi oni koji su cijepljeni ujedno budu otporni i na varijante. Postoje uvjerenja da skoro sva cjepiva osim AstraZenece imaju najveću sigurnost u varijantama˝, dodaje.

Sršen: Svi zajedno smo u dramatičnoj situaciji

Na pitanje vjeruju li Talijani Europskoj uniji kada je riječ o nabavci cjepiva.

˝Nismo u takvoj situaciji da možemo uzeti takav luksuz što se tiče vjerovanja EU-u. Svi zajedno smo u jednoj velikoj dramatičnoj situaciji od koje smo svi istrošeni˝, kazala je.

Cijepljenje se organizira na velikim prostorima, angažirani su i vojni liječnici, sanitarno vojno osoblje.

˝Hoće li se do rujna uspjeti cijepiti 80-90 posto stanovništva, vidjet ćemo. Najprije treba vidjeti što će biti s cjepivima. Što će biti s AstraZenecom, mislim da će se sutra EMA odlučiti. Dobila se autorizacija cjepiva Johnson & Johnson, a trebao bi doći i Sputnjik V. Ako više ne bude problema s nabavkom cjepiva, ako ne budu potvrđeni rizici ovih teških komplikacija sa smrtnim ishodima, onda mislim da bi se moglo očekivati procijepljivanje do rujna. No uz sve to nismo se još uvijek naučili ponašati, a s druge strane smo ipak preumorni˝, dodaje Sršen.

Zašto ne bi mogli proizvoditi svoje cjepivo?

Smatra da bi i Hrvatska i Italija mogle proizvoditi svoje cjepivo. Ne vidi razloga zašto bi ovisili o drugim državama u vezi s distribucijom svih potrebnih cjepiva.

˝Ima znanstvenika u cijelom svijetu. Zašto moraju biti najbolji proizvođači iz Amerike, AstraZeneca ili netko drugi. Znamo kako se radi cjepivo. Imamo strukture, uloži se malo više, ali zato imamo vlastiti proizvod. Ne ovisimo o nikome. Mislim da to nije pretenciozno˝, kazala je.

Uvjerena je da će do svibnja koronavirus postati problem kao što je i sezonska gripa.

Talijanska vlada odlučila je da zbog trećeg vala COVID-a od ponedjeljka slijedi potpuno zatvaranje. Osim toga, za Uskrs će cijela zemlja biti u “crvenoj zoni”. Na cijelom svom teritoriju Italija je od jučer prekinula uporabu AstraZenecinog cjepiva protiv Covida-19, prenosi HRT

Komentari