Srpskim krvnicima doživotni zatvor, blaga ili oslobađajuća presuda?

Screenshot

Nekadašnjim šefovima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u srijedu će biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS). Presuda se očekuje u 15 sati.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik Haškog suda je ranije  ovog mjeseca prilikom objavljivanja datuma izricanja presude naveo da je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u pritvor do 24. lipnja.

Osim toga, službena Srbija je trebala odrediti dužnosnike Ministarstva unutarnjih poslova koji će pratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Nizozemskoj, gdje će ih predati vlastima te zemlje. Oni su također trebali osigurati i njihovu osobnu sigurnost do mjesta gdje će ih predati vlastima Nizozemske.

Nizozemska je trebala osigurati prijevoz Stanišića i Simatovića i to pod pratnjom od zračne luke do pritvora.



Sudjelovanje u organiziranom zločinačkom pothvatu

Podsjetimo, Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne sigurnosti Srbije, i Franko Simatović, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od travnja 1991. do prosinca 1995. godine sudjelovali u organiziranom zločinačkom pothvatu predvođenom tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će suci utvrđivati jesu li bivši dužnosnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostupanjskog suđenja, Haški sud je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivnje, ali je Apelacijsko vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku zahtijevalo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelacijsko vijeće Haškog suda odlučilo je da se, prvi put u povijesti ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U travnju ove godine održane su završne riječi, a Haško tužiteljstvo zatražilo je doživotne kazne zatvora. S druge strane, Obrane su zatražile oslobađajuću presudu.

Cijelo suđenje je išlo ‘ispod radara’, smatra Vesna Škare-Ožbolt

Za portal Otvoreno o tome kakva bi mogla biti presuda komentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Ona je rekla kako od ovog suđenja “ne očekuje ništa spektakularno”.

“Oni su u prvostupanjskoj presudi oslobođeni i ovu presudu čekaju na slobodi, daleko od Haaškog suda. Za razliku od drugih, ja ne očekujem nekakve dramatične preokrete. Nažalost. Cijelo ovo suđenje je išlo ‘ispod radara’”, naglasila je Vesna Škare-Ožbolt.

Presudu pratite na ovom linku.

 

Komentari