Sportska inspekcija istražuje hrvatske taekwondo i kickboxing saveze, klubovi nezadovoljni radom podnijeli prijavu

Ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Nedavno smo pisali o nepravilnostima i nepravdama o odabiru sportaša za natjecanja i dodjeli nagrada te o zakonski upitnim radnjama Hrvatskog taekwondo saveza, pa su nam se javili klubovi i iz drugih dijelova Hrvatske koji su također nezadovoljni radom saveza.

Da nema kriterija ili se stalno mijenjaju te da upravni odbor ignorira dopise, a odluka sa sjednica nema, upozorava i nekoliko klubova iz Slavonije koji ističu da je savez pun nezakonitosti.

Dodaju kako izbacuju klubove koji se imaju drugačije mišljenje. “Na jednoj skupštini nisam glasao za Nobila, bio sam suzdržan, pa su me izbacili. Zatvaraju klubove jer ljudi misle drugačije”, govori nam jedan trener.

Dalje navodi kako je nekoliko puta podnio zahtjev da se njegov klub vrati u savez, ali ni jedan zahtjev nije prihvaćen. Prema novim odredbama mentor dolazi u klub, odnosno vrši nadzor je li u klubu sve po pravilima, kako objašnjava.



“Dobio sam poruku od bivšeg tajnika Ivana Radoša da ne moraju dolaziti jer znaju da je sve u redu. Rekao je da će napisati kao da su bili. Prijavio je savezu da je bio te je uzeo sredstva i putne troškove, a uopće se nije pojavio da mentorira klub”. 

Dodaje kako ih je prijavio sportskoj inspekciji za malverzacije jer su neopravdano trošili sredstva, ali ništa konkretno nije učinjeno po tom pitanju.

Tvrdi kako predsjednik saveza, odvjetnik Anto Nobilo, nađe rupu u zakonu te zaštiti sebe i savez. Isto su nam ranije ispričali iz klubova koji su odlučili javno progovoriti o nepravdama prema njima i sportašima.

“Teško nam se s Nobilom boriti, autoritetom odvjetnika plaši sve. Rade se pritisci. On ne staje, ne znamo koji je njegov cilj”.

KLUBOVI UPOZORAVAJU ‘Teško nam se s Nobilom boriti, autoritetom odvjetnika plaši sve. On ne staje…’

I slavonski klubovi kao glavni problem ističu centralizaciju vlasti u Zagrebu i Splitu, odnosno splitskom klubu Marjan. Ranije smo pisali kako je u Zagrebu osnovana podružnica ovog kluba pod nazivom MT taekwondo d.o.o., a direktor je Dejan Mesarov, trener zagrebačkog kluba Osvit.

Predsjednik saveza Anto Nobilo rekao je tada kako ne zna da je osnovana podružnica. “Niti znam, a iskreno nije me ni briga. Što bi to savez o tome brinuo, nikad čuo za to”. Kontaktirali smo i Dejana Mesarova, ali nije htio komentirati.

Presude za kaznena djela

Iz ovih razloga poslali su upit Središnjem državnom uredu za sport, odnosno sportskoj inspekciji, u kojem navode da Nobilo ima presudu za kaznena djela te su pitali je li državni ured upoznat s time te hoće li reagirati i izvršiti nadzor te ga izopćiti iz Hrvatskog taekwondo saveza uz primjerenu sankciju vodstvu saveza.

Naime, Anto Nobilo napao je maloljetnika 2009. godine, odnosno ošamario je 15-godišnjaka. Također bivša supruga optužila ga je za fizičko nasilje, pa je 2004. godine uklonjen s liste HNS-a za kandidata ministra pravosuđa.

Isto su zatražili i za trenera Leonarda Komšića iz porečkog kickboxing kluba King, za kojeg navode da postoji sumnja za počinjenje kaznenih djela, a vrši funkciju člana Upravnog odbora u Hrvatskom kickboxing savezu.

Iz Hrvatskog kickboxing saveza dobili smo odgovor od predsjednika Tomislava Bilandžića koji navodi kako nema takvih saznanja. “Mislim da se radi o dezinformaciji”.

Iz sportske inspekcije odgovorili su da će sportski inspektori obaviti u Hrvatskom kickboxing savezu i Hrvatskom taekwondo savezu nadzor na okolnost možebitnog postojanja zapreka za obavljanje dužnosti u sportu gospodina Leonarda Komšića i Ante Nobila, kako nam govori ovaj trener.

Dodaje kako će ga o poduzetim mjerama i radnjama u provedenom postupku izvijestiti nakon provedenog nadzora.

Podsjetimo, protiv Hrvatskog taekwondo saveza podnesena je prijava sportskoj inspekciji, Hrvatskom olimpijskom odboru i Uredu za pravobraniteljicu djece.

Prijavu su podnijeli roditelji koji tvrde da je izborom sportaša za reprezentaciju u taekwondou za Europsko prvenstvo u Sarajevu, koje je održano 10. i 13. prosinca, oštećen sportski status njihova djeteta. Riječ je kadetkinji koja nije odabrana u reprezentaciju iako je prema rezultatima trebala biti, kako su nam tada ispričali roditelji.

Poslali smo upit Hrvatskom taekwondo savezu, odgovor nismo dobili, ali smo razgovarali s predsjednikom saveza Antom Nobilom koje je rekao da je savez u ovoj godini suspendirao sva natjecanja u Hrvatskoj jednako kao što je učinila Svjetska taekwondo federacija zbog Covida-19.

“U skladu s time nismo imali kriterijske turnire već je upravni odbor donio odluku da izbornici po svojoj vlastitoj procjeni i znanju izvrše selekciju kadeta koji će ići na Europsko prvenstvo”.

Roditelji prijavili Hrvatski taekwondo savez sportskoj inspekciji: ‘Oštećen je sportski status našeg djeteta’

Dodao je da je on predsjednik saveza i nema pojma tko ide, a tko ne ide u reprezentaciju.
Vezano za izbor natjecatelja razgovarali smo i s trenerom Dinkom Koštićem, jednim od izbornika, koji navodi kako su morali napravili neki koncept da bi se se mogao napraviti izbor jer su uspjeli održati samo jedan kriterijski turnir.

“Moj osobni stav je da na to europsko natjecanje nismo trebali ići jer se to svelo na subjektivno mišljenje trenera, a ne na objektivni odabir, pa je naravno da je netko bio zakinut. Ne može se odrediti pravedno, ali stav saveza je bio da moramo ići”, istaknuo je.

Roditelji nisu dobili očitovanje od saveza i trenera koji su vršili izbor, ali navode kako su im iz sportske inspekcije odgovorili da će pokrenuti postupak nadzora. Isto su potvrdili i nama navodeći kako postoje utemeljeni uvjeti dodajući da će o provedenom nadzoru i poduzetim mjerama i radnjama inspektor izvijestiti podnositelja predstavke nakon završenog inspekcijskog postupka.

Prijavu su podnijeli početkom prosinca prošle godine, ali još nisu dobili rezultate o provedenom nadzoru sportske inspekcije.

Komentari