SPAŠAVANJE TURIZMA ILI KONTROLA VIRUSA Kovač: Koja je cijena kretanja u jeku COVID epidemije?

Goran Mehkek / CROPIX

Kandidat za predsjednika na posljednjim izborima Dejan Kovač komentirao je podatke prikupljene putem mobitela na osnovu kojih se utvrdilo kako bi se kretala stopa zaraženih koronavirusom u slučaju putovanja.

“Koja je cijena kretanja u jeku COVID epidemije?

Najnovije istraživanje u SADu pokazuje da tjedni broj COVID 19 smrtnih slučajeva je u prosjeku smanjen za 35% kada 10% osoba ostaje u istom okrugu tj. nije putovalo.

Iznimno bitna tema za Hrvatsku jer iako smo jedna od uspješnijih zemalja u borbi, uskoro relaksiramo mjere i radimo pripreme za turističku sezonu. Sve u cilju spašavanja Hrvatske od ekonomskog kolapsa.



Istraživanje je rađeno praćenje podataka sa smartphona.

Napravljena su 2 scenarija: prvi scenarij kada bi svi otputovali u druge okruge i drugi scenarij kada bi svi ostali u svojem okrugu. Prvi scenarij pokazuje da bi u tom slučaju ukupni broj tjednih smrtnih slučajeva u prosjeku PORASTAO za 23 246 slučajeva, dok drugi scenarij pokazuje prosječno tjedno SMANJENJE za 10 208 slučajeva.

Postavlja se pitanje naše turističke sezone, koja nam je nažalost trenutno jedini kratkoročni spas za pokretanje ponovne ekonomske aktivnosti koja bi jamčila kakvo-takvo punjenje proračuna. S druge strane, pitanje je kontroliranja virusa kada turisti krenu iz različitih dijelova svijeta.

Sumnjam da turisti plaćaju koridore, policijski tretman i ograničavanje slobode kretanja… Jedini razlog zašto i idemo na odmor je da se osjećamo slobodno…

Možda bi ipak trebali dozvoliti HDZu praćenje mobitela?

Nas i turista koji dolaze…”

 

Komentari