Šok u Hrvatskoj vojsci: Petorica časnika pozitivni na drogu!

morh.hr

Ono što se danas otkrilo na redovnom testiranju Hrvatske vojske, nitko nije mogao očekivati. Naime, petorica pripadnika vojske bila su pozitivna test droga koji su im njihovi nadređeni ciljano dali.

Tko su odgovorni i kako se to dogodilo?

Sada im osim vojno-stegovnog suda čeka i postupak pred civilnim sudovima, a radi se o pripadnicima specijalaca i zrakoplovstva. Danas su iz Hrvatske vojske dali izjavu, a rekli su sljedeće:

“Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (…) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije”

Sve se odigralo u proteklih nekoliko tjedana. Jesu li drogu unosili u vojarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je riječ – službeno nitko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima.



Sistemski problem

Svoju izjavu dao je i Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba koji kaže: “Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sustav, ne samo zbog posljedica konzumiranja, već i zato što je tu i ovisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posljedicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i cijeli sustav.”

Uz vojnu policiju slučajeve istražuje i tužiteljstvo. Treba utvrditi i je li bilo sigurnosnih propusta ne samo prilikom provjera i jesu li vojni obavještajci znali što se događa u sustavu. Ovisno o tome što će pokazati istraga petorci prijeti nečastan otpust i udaljavanje iz sustava, piše N1.

Komentari