Nacionalni stožer: U posljednja 24 sata imamo 98 novih slučajeva

Bruno Konjevic / CROPIX

U Hrvatskoj je potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1192,  izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Danas je 144. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva, pa je broj trenutačno oboljelih, aktivnih slučajeva 1192, što je za dva više nego jučer”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 4137, od kojih se do sada oporavilo 2825, što je 68,3 posto.

Ukupno je testirano 100.851 uzoraka, samo u 24 sata njih 1437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 posto.



Hospitaliziranih pacijenata je 137 osoba, od kojih je sedam na respiratoru. Od jučer je jedna osoba više na respiratoru u Zagrebu. Umrlih nema te je ukupan broj i nadalje 120.

Prosječna dob bolesnika je 47,16 godine.

U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 14 više osoba, što daje broj od 994, a oporavljenih kod kuće je ukupno 1871, što je 76 više u odnosu na jučer.

U zdravstvenom sustavu je 87 aktivnih slučajeva, pet više nego jučer, a u samoizolaciji je 431 zdravstvenih djelatnika, 46 manje od jučer.

Stanje po županijama 17. srpnja 2020.:

Korpivničko-križevačka županija– 1 novooboljeli
Dubrovačko-neretvanska županija– tri nova slučaja
Bjelovarsko-bilogorska županija – nema novih slučajeva
Požeško-slavonska županija-nema novih slučajeva

Međimurska županija– nema novih slučaja

Virovitičko-podravska– 1 novi slučaj
Sisačko-moslavačka županija- nema novih slučaja
Šibensko kninska županija – 2 nova slučaja
Zagrebačka županija-1 novi slučaj
Osječko-baranjska – 7 novih slučajeva
Brodsko-posavska županija – 4 nova slučaja
Zagreb – 23 nova slučaja
Splitsko-dalmatinska – 9 novih slučajeva
Zadarska županija – 4 nova slučaja
Vukovarsko srijemska – 5 novih slučajeva
Primorsko-goranska – 7 novih slučajeva
Ličko-senjska županija – nema novih slučajeva
Istarska županija – 10 novih slučajeva

U Koprivničko-križevačkoj jedan novooboljeli

Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je jedan novi slučaj bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom. Riječ je o osobi zaposlenoj u zdravstvenom sustavu koja je po primitku pozitivnog nalaza upućena u kućnu samoizolaciju na liječenje. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata oboljele osobe.

Na području županije trenutno su dva aktivna slučaja pozitiviteta na koronavirus, a u samoizolaciji je pet osoba. Od početka epidemije bolesti covid-19 ukupno je zabilježen 101 slučaj oboljenja, priopćio je županijski stožer.

U Dubrovačko-neretvanskoj tri nova slučaja

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer. Riječ je o dvije žene iz Dubrovnika srednje i mlađe životne dobi te jednoj ženi iz Župe dubrovačke srednje životne dobi. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Požeško-slavonska nema novooboljelih

Situacija u požeškoj kaznionici je pod kontrolom, jedan je zatvorenik pozitivan na koronavirus i nalazi se u izolaciji, a detektirani su svi njegovi kontakti, potvrdio je u petak ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Matijević je to rekao na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite referirajući se na medije koji su prije dva dana izvijestili kako se koronavirus probio u Kaznionicu u Požegi, a pozitivan nalaz potvrđen je muškarcu privedenom u zbog prekršajnog postupka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na tom je području trenutno je 66 aktivnih slučajeva. Najveći broj oboljelih u Požeško-slavonskoj županiji zabilježen je 14. srpnja s ukupno 83 aktivna slučaja. Prema riječima ravnatelja Matijevića tijekom vikenda i početkom slijedećeg tjedna očekuje se oporavak još tridesetak oboljelih.

“U ovom trenutku svadbe i okupljanja su najveći rizik za širenje koronavirusa. U tom smjeru ćemo i poduzimati potrebne mjere. Ljudi se moraju pridržavati propisanih mjera kako bi svi bili sretni i zadovoljni. Nema potrebe za panikom, dizanjem tenzija i paušalnim procjenama”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović.

U Međimurskoj nema novooboljelih

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da je sa 17. srpnja 2020. u Međimurskoj županiji uzeto ukupno 1763 uzorka. Na današnji dan do 11 sati, posljednja 24 sata uzeto je 49 uzoraka, od čega je 0 nalaza pozitivno, 11 nalaza negativno, a 38 uzoraka je u obradi.

Virovitičko podravska prijavila jedan slučaj

Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna je novozaražena osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na covid-19, koja se zarazila na maturalnom zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na covid-19. Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 31 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.759 Od početka pandemije covida-19, na području Virovitičko-podravske županije, 24 osobe su zaražene koronavirusom. Od toga, trinaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo, priopćeno je iz županije.

Sisačko-moslavačka nema oboljelih

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

U Šibensko-kninskoj dva nova slučaja 

Dva su nova slučaja zaraze potvrđena u Šibensko-kninskoj županiji, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite za tu županiju.

Riječ je o mlađem muškarcu i djetetu iz Kistanja, koji su obiteljski kontakt ranije oboljelih osoba.

Zagrebačka županija ima jedan novi slučaj zaraze

Na području Zagrebačke županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, priopćio je Stožer civilne zaštite. Novooboljela osoba je s područja Ivanić Grada.

U Brodsko-posavskoj županiji četiri novooboljele osobe

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 140, dok je broj aktivnih slučajeva 74. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 371 osoba (77 manje u odnosu na prethodni dan).

U Osječko-baranjskoj sedam novih slučajeva

U ovoj je županiji sedam novih slučajeva.

Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, te po jedna iz Đakova, Valpova, Donjeg Miholjca i Belog Manastira.

Od sedmero novooboljelih, troje su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike. U suradnji s epidemiolozima zatvoren je navedeni dio Klinike i pacijenti su izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje.

U Zagrebu 23 nova slučaja 

Gradu Zagrebu danas su detektirana 23 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U Splitsko-dalmatiskoj devet novooboljelih

Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 286 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to 7 osoba iz Splita, 1 osoba iz Sinja i 1 osoba iz Lokvičića.

1 osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 8 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području SDŽ.

598 osoba nalazi se u samoizolaciji. 10 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Zadarskoj četiri novoobolje

Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije. Zadarska Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo priopćila je i da je prošlo 14 dana, odnosno maksimalno vrijeme inkubacije prošlo od vjenčanja s kojim se povezuje veći broj oboljelih u Zadru. Dosad je utvrđeno ukupno 36 zaraženih osoba, od kojih su troje obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

U Vukovarsko srijemskoj pet novoboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 2 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Bobote i 1 iz Starih Jankovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 150, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3844.  U samoizolaciji na području županije nalaze se 484 osobe.

U Primorsko-goranskoj sedam novooboljelih

U zadnja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu. Kako ističu, među njima su tri kontakta ranije oboljelih koji su u samoizolaciji, potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu prilikom obavljanja posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama.

Radi se o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu.

U Ličko senjskoj nema novooboljelih

Deveti dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 9 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 781 osobom.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

U Istarskoj županiji 10 novooboljelih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih.

Kod 5 osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih 5 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Komentari