Smiljana Srnec nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora! Ubila sestru i njezin leš 20 godina držala u škrinji

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX

Smiljana Srnec, nepravomoćno je osuđena na 15 godina zatvora jer je prije 20 godina letvom ubila svoju sestru Jasminu Dominić, sakrila njezino tijelo u zamrzivač obiteljske kuće u Palovcu i pokraj njega živjela punih 20 godina.

Smiljani Srnec određena je maksimalna zatvorska kazna, a u nju se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Srnec mora platiti i 22 tisuće kuna sudskih troškova. Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Tomislav Brđanović.

Tužiteljstvo nije našlo olakotne okolnosti

Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali nijednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je Srnec govorila kako je Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj, iako su Jasminini dokumenti pronađeni u obiteljskoj kući.

Optužba se osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti.



Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Obrana: ‘Nije dokazano tko je ubio Jasminu’

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no oni nisu pronađeni.

Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

Dodao je i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000.

Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo.

‘Nisam ubila sestru, nedostaje mi’

“Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lijekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvijek smo si pomagale. Voljela sam je i uvijek ću je voljeti”, govorila je kroz plač Smiljana Srnec na sudu u svibnju.

Suđenje prepuno šokova

Njezine suze nisu jedine koje su pale na suđenju. Boris Kocijan, koji je u srodstvu sa Smiljanom, na sudu se rasplakao dok je odgovarao na pitanja. Svjedočio je i o navodnoj svađi sestara i o tome kako je Smiljani išla pjena na usta.

Smiljanina i Jasminina majka Katarina odbila je svjedočiti na sudu, na što ima pravo kao član obitelji, no svjedočenje nije odbila Smiljanina kći Katarina.

“David i ja išli smo prazniti škrinju. David je uzeo nož i razrezao vreće. Došao je do mene, rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Vani smo čekali policiju”, ispričala je sudu Smiljanina kći.

Na jednom od prvih ročišta pozlilo je i i vještakinji koja je obavila obdukciju Jasminina tijela. Suđenje je tad prekinuto jer je doktorici pozlilo nakon što su prikazane fotografije tijela Jasmine Dominić.

Počelo je s dojavom o lešu u kući

Slučaj se počeo raspetljavati 16. veljače 2019. godine. Prva vijest bila je da je policija dobila dojavu kako je u obiteljskoj kući u Palovcu pronađen leš zasad nepoznate osobe. Onda se saznalo da je leš nađen u zamrzivaču, a potom i da bi mogao pripadati ženi koja je nestala 19 godina prije, točnije Jasmini Dominić, koja je nestala kad joj su joj bile 23 godine.

I svijet je pratio slučaj

Vijest o ubojstvu i pronalasku tijela nestale Jasmine Dominić u zamrzivaču nakon 19 godina, u kući njezine sestre, šokirala je osim Hrvatske i svijet. Od Amerike do Australije, brojni ugledni svjetski mediji i agencije prenijeli su tu vijest, piše Dnevnik.hr.

 

Komentari