Slavko Zovko u ‘Sekstantu’ Ilije Aščića: Danas postoji homogen stav predsjednika i premijera RH prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini

U podcastu Sekstant urednika i voditelja Ilije Aščića gostovao je mostarski profesor i kandidat Hrvatske republikanske stranke na predstojećim izborima za gradsko vijeće Mostara Slavko Zovko. 

Govorio je o razlozima zašto u Mostaru 12 godina nije bilo izbora za gradsko vijeće, tko ih je ukinuo, zašto isti zakon o lokalnim izborima ne vrijedi u Travniku kao i u Mostaru, kao što je bilo dogovoreno Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine, koja je u svemu uloga visokog predstavnika te tko je dosad imao najviše koristi od takve situacije.

“U Mostaru 12 godina nije bilo izbora”, podsjeća Zovko.

“Problem je u ulozi visokog predstavnika, koji je 2004. nametnuo statut i izborni zakon. Po tom statutu, po tom zakonu grad je podijeljen na 6 izbornih jedinica, od čega su tri bile dominantno hrvatske, a tri dominantno bošnjačke”, kaže Zovko.



Dodaje kako su tri dominantno bošnjačke su imale puno manje stanovnika nego tri hrvatske, a birale su isti broj vijećnika gradskog vijeća.

“To znači da bošnjačka jugoistočna općina ima manje od 4 tisuća stanovnika, a jugozapadna hrvatska 17 tisuća, a obje te općine biraju po tri zastupnika. Bošnjački glas je vrijedio 2-3 puta više nego hrvatski glas”, objašnjava.

Podsjeća kako je Ustavni sud na apelaciju hrvatskih predstavnika u Domu naroda poništio tu odluku i morao se napraviti novi statut i novi izborni zakon za Mostar.

“Međutim mi smo to sve čekali do ovoj ljeta, 2020. kad su SDA i HDZ pod patronatom međunarodne zajednice dogovorili takav statut kakav mi imamo danas. HRS nije za takav statut, mi nećemo dići ruku za njega”, kaže Zovko

Nastavak bošnjačkog pritiska na Hrvate

Na pitanje zašto se takav izborni zakon ne primijeni i na Travnik, što je bilo predviđeno Washingtonskim sporazumom Zovko odgovara kako je po Washingtonskom ugovoru iz 1994. trebalo bi da isti zakoni koji su u Mostaru vrijede i za Travnik.

“Mi bi to podržali, da je tako, da se isti izborni zakon primijeni i na Travnik, to bi bilo u redu, tamo gdje su Hrvati u ovom slučaju manjina. Međutim to nije slučaj. Takav izborni zakon i takav statut je karakterističan samo za Mostar”, rekao je Zovko i dodao kako je jasno zašto je to tako.

Objasnio je kako je prema posljednjem popisu stanovništva u Mostaru preko 51 posto Hrvata, dok je Bošnjaka oko 46 posto.

“Znači dominantni su Hrvati. Ako bude ta opcija građanskog biranja, onda bi Hrvati imali većinu u gradskom vijeću, međutim po novom statutu, koji su dogovorili SDA i HDZ, ograničen je broj konstitutivnih naroda, pa maksimalno u gradskom vijeću može biti 15 članova jednog naroda”, kaže Zovko.

Pa objašnjava kako je broj Hrvata ograničen na 15, iako su brojniji u tom gradu.

“Da se to primjenjuje i u Travniku i u općinama gdje su Hrvati u manjini, mi bi to prihvatili. Pošto je to samo u Mostaru, mi to ne prihvaćamo, jer tu vidimo nastavak bošnjačkog pritiska na Hrvate. Tako gdje njima paše ide jedan čovjek jedan glas, a gdje su Hrvati u većini stavljaju se kvote za Bošnjake. Oni mogu tjerati tako mak na konac jer imaju podršku međunarodne zajednice i visokog predstavnika i mogu se tako ponašati”, objasnio je.

Visoki predstavnici su pravi srednjevjekovni vladari

Na pitanje o tome koja je uloga visokog predstavnika Valentina Inzka Zovko kaže:

“Ured visokog predstavnika je tu da nadzire implementaciju civilnog dijela mirovnog sporazuma iz Daytona iz 1995. Oni cijelo vrijeme, počevši od Petritscha do danas, skidaju predsjednike, na primjer Jelavića 2001. Dragana Čovića 2004. zbog nekih navodnih malverzacija”, podsjeća.

Napominje kako još nije bila ni pravomoćna presuda, a Paddy Ashdown ga je razriješio dužnosti predsjednika.

“Oni su tu pravi srednjovjekovni vladari. Ja sam povjesničar, tako su funkcionirali srednjovjekovni vladari, skidali su ljude po vlastitoj želji i nahođenju. On nikom ne polaže račune, njega ne biraju ljudi u BiH, on tako skida predsjednika kako njemu padne na pamet i ruši matematičke aksiome, pa je tako 5 trećina od 17, kako je rekao Inzko. Za sada Hrvati nemaju ništa dobro od toga. Oni su dosad nametnuli nekih 70 promjena ustava i te promjene ustava nije prihvatio parlament. On je tu nametnuo. To su pravi monarhistički sustavi, gdje bi radite po vlastitom nahođenju.“

SDA je izgubila Sarajevo, a mi se nadamo da će HDZ i SDA izgubiti i Mostar

Na pitanje kome najviše odgovara stanje neriješenog izbornog zakona i trajne nacionalne napetosti Zovko odgovara:

“Nama je to veliki problem. Ja sam član Hrvatske republikanske stranke. Mi smo stvarna oporba HDZ-u. Hrvati se u BiH osjećaju ugroženi od Komšića i te bošnjačke unitarističke, takozvane građanske priče i homogeniziraju se oko najjače infrastrukturne stranke, a to je u ovom slučaju HDZ BiH i tu se gubi taj pluralizam”, rekao je

Dodaje kako Hrvati nemaju pluralizma.

“Mi ne možemo birati, mi se stalno kopamo u te nacionalne torove oko najjače stranke i to ide na korist vladajućim oligarhijama, HDZ-u i SDA. Zašto tamo gdje smo mi Hrvati dominantni, u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, ima korupcije i nepotizma? Zašto oni nisu primjer da Hrvati mogu raditi transparentno? Tu nas nitko ne ugrožava. Ta građanska opcija stvara velike probleme, ali u bošnjačkim strankama dolazi do tog pluralizma, SDA je izgubila Sarajevo, a mi se nadamo da će HDZ i SDA izgubiti Mostar”, kaže Zovko.

Objašnjava kako HDZ-u ova situacija odgovara.

“Njima ne treba program. Nemaju potrebu za programom, ne trebaju govoriti o infrastrukturi, prometnicama, komunaliji, zapošljavanju… Njima je potrebno samo veličati problem ugnjetavanja. Evo sad će nas Komšić… Izborni zakon jest problem, Komšić je jedna ljaga i to treba riješiti, ali HRS-u je u većem interesu nego HDZ-u da se to riješi. HDZ-u i SDA to ide u korist, da homogeniziraju birače.”, kaže.

Zovko se osvrnuo i na politiku Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prije svega na činjenicu da je cijeli državni vrh Hrvatske, uključujući premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, homogen oko problema izbornog zakona koji bi Hrvatima omogućio da sami biraju svoje predstavnika.

Milanović je jasan pomak od Mesića

“Zoran Milanović je spoznao stanje u Bosni i Hercegovini i shvatio da to nije dobro. Milanović je izuzetno inteligentan čovjek. Danas vidimo da postoji homogen stav predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Vlast je u Hrvatskoj homogena oko toga pitanja i to je dobro. Milanović oštro nastupa i tako treba se ponašati. Ovi u Sarajevu vide da s njim nema igre. Milanović je dok je bio premijer možda bio sputan tom stranačkom hijerarhijom. Sad je on predsjednik republike, nije stranačka osoba i puca ono što misli. Milanović jasno govori da ta građanska opcija jednostavno za sad u ovakvoj Bosni i Hercegovini nije dobra opcija. Zato je i rekao ‘prvo sapun, onda parfem.

Dodaje kako je to metafora koju u Sarajevu ne razumiju.

“A i kad razumiju prave se da ne razumiju. Drago mi je da je to tako. To je jedan jasan pomak od onog što smo imali kod notornog Stjepana Mesića koji je počasni građanin Sarajeva. Mislim da je ovaj konzistentan stav Hrvatske jako dobar.“

Komentari