Slavko Kojić o sutrašnjoj primopredaji vlasti u Zagrebu: Financije su dosta veliki problem

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pločica s imenom novog gradonačelnika već je postavljena na vrata njegova ureda. S novom dužnošću, Tomaševića čeka i pregled stanja u gradskim uredima i poduzećima. Predsjednik Nadzornog odbora Holdinga Ljubo Jurčić ističe da je financijski rezultat normalan s obzirom na pandemiju i potres.

“On se kreće oko 200, čini mi se, 220 milijuna kuna. To nije rezultat ponašanja politike dosadašnje Zagreba. Prošle godine je bila dobit oko 20 milijuna kuna. To je rezultat, prije svega, pandemije, zato što su bili manji prihodi”, rekao je Jurčić.

Svoj dosadašnji položaj je, kaže, spreman i napustiti.


“Bez problema otići ću kad nova uprava, novi vlasnici, nova stranka, imenuje novi Nadzorni odbor. Ako budu potrebne ili budu tražili bilo kakve informacije, vrlo rado ću dati”, kaže.

Na primopredaji vlasti u Zagrebu osim Tomaševića bit će njegovi zamjenici, dok će uz dosadašnju obnašateljicu dužnosti gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević biti pročelnica stručne službe i pročelnica Ureda za financije.

Bivši pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić rekao je za HRT kako Zakon izričito smatra protupravnim da pročelnici daju mandate na raspolaganje.

“Pročelnici nisu političke osobe, politička tijela, oni ne mogu dati mandat na raspolaganje zbog toga što su birani na natječaju na razdoblje od četiri godine”, rekao je Kojić.

Što će dočekati Tomaševića i njegovu ekipu, je li realno očekivati kosture iz ormara?

“Ta sintagma se često ističe baš u vremenima kada se mijenjaju vlasti, tako i ovom prigodom. Ne očekujem nikakve kosture iz ormara. Grad Zagreb je radio sukladno zakonima, izvještavao je o svim promjenama, što se tiče svog financijskog položaja, nadležna tijela i zainteresirane institucije, pa i građane, tako da ja osobno ne vidim razloga da treba postojati neka briga na tom planu”, rekao je Kojić.

Velik problem s financijama

Na pitanje što nova vlast može očekivati po pitanju stanja proračuna i opterećenosti kreditima odgovorio je da je to već poseban par rukava.

“To treba gledati kroz upravni kapacitet, a on obuhvaća tri elementa, to je razvojni, kadrove i financije”, rekao je Kojić.

Što se financija tiče, dodao je, tu je problem doista velik.

“Grad Zagreb u zadnjih deset godina ima prosječnu stopu rasta proračuna 1 posto, a deset godina ranije, prije toga, imao je prosječnu stopu rasta 14 posto. Dakle, velika je razlika. Prije 20 godina, u tih deset godina proračun je rastao po 500 milijuna kuna svake godine, dok u zadnjih deset godina raste prosječno po 1 posto, što je posljedica čestih poreznih reformi na području poreza na dohodak”, rekao je Kojić za HRT.


Komentari