Slaven Dobrović: Klijentelizam i ortaštvo najgorega tipa proširilo se Hrvatskom. Zbog degradacije šuma suočavamo se s ekocidom

Pisali smo o fotografijama koje je objavio ‘Zeleni odred’ braniteljske udruge Vidra, a koje pokazuju razmjere sječe šuma u Hrvatskoj. Aktivisti okupljeni oko ‘Zelenog odreda’ već nekoliko godina upozoravaju na nekontroliranu sječu šuma.

Tada su aktivisti ‘Zelenog odreda’ u svojoj objavi na Facebooku upozorili na šutnju hrvatskih institucija na njihove prijave, te kako im je sljedeći korak obratiti se Europskim institucijama kako bi zaštitili šume na području cijele Hrvatske od daljne devastacije.

O gospodarenju hrvatskim šumama, te o zabrinjavajućoj objavi ‘Zelenog odreda’ za portal Otvoreno govorio je Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike u vladi Tihomira Oreškovića.

“Ovo izvješće što ga o devastaciji šuma donosi ‘Zeleni odred’ šokantno je samo onima koji još nisu svjesni u kojoj mjeri se klijentelizam i ortaštvo najgorega tipa proširilo Hrvatskom. Potpuno je neshvatljivo da ovakva devastacija može biti rezultat službenog, legalnog gospodarenja šumama pa doista ne možemo zamisliti što su sve strukture pri vlasti kadre učiniti”, kaže Dobrović.



Dobrović upozorava kako je gospodarenje šumama danas dopušteno isključivo na održiv način. Ako se šumna masa iskorištava prekomjerno, odnosno ako se koristi iznad godišnjeg prirasta šuma, Dobrović tvrdi kako je to degradacija šumskih resursa.

“Gospodariti šumama danas dopušteno je na održiv, uravnotežen način koristeći samo godišnji prirast za gospodarske djelatnosti. Sve drugo ide u degradaciju šumskih resursa, a ovo što se u šumama Kostajnice evidentno događa je doslovce ekocid, jer se radi o potpunoj sječi i uništenju šumskog ekosustava”, upozorava Dobrović.

Tko je dopustio ovakvu sječu šuma, te koliko se vodilo računa o ostalim elementima, poput otjecanja oborinskih voda i eroziji tla, pita se i sam Dobrović, te poziva odgovorne da prizmu odgovornost.

“Valjalo bi pitati odgovorne za ovakvo stanje o kakvoj računici se radi, tko je dopustio sječu ovakvih razmjera. Dodatna pitanja su što je s obnovom šume, devastiranim ekosustavom, je li razmotren režim otjecanja oborinske vode, što je s erozijom zemlje?! Ta pitanja ne postoje u glavama mešetara i korumpiranih službenika pa je doista krajnje vrijeme da se počne inzistirati na odgovornosti na svim razinama – od ministra, direktora , voditelja službi pa do samog šumskog radnika”, zaključuje Dobrović

Komentari