SKORO TISUĆU ZARAŽENIH U HRVATSKOJ U 24 sata 96 novooboljelih; Beroš: Ne znamo u kojoj smo fazi ove utakmice, ali spremni smo za produžetke, nema popuštanja!

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji u 14 sat objavit će najnovije informacije o epidemiji u Hrvatskoj.

“U proteklih 24 sata detektirano je 96 novooboljelih od koronavirusa što daje ukupnu brojku od 963 bolesnika. Na respiratoru su 34 osobe, oboljelih je i dalje šest, nema novih”, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Imamo 1,5 oboljelu osobu na milijun stanovnika”, dodao je Beroš, napominjući da je situacija bolja nego u drugim državama, poput Španjolske, Italije i Francuske.

“Mi ne znamo u kojoj smo fazi ove utakmice, ne znamo je li ovo prvo ili drugo poluvrijeme, ali mi smo spremni i za produžetke. Nema popuštanja. Moramo se pridržavati uputa”, poručio je Beroš.



Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodao je da je više od 21 tisuću osoba u samoizolaciji, a čak 53 liječnika opće medicine su pozitivni na koronavirus.

Djeca koja su pozitivna na koronavirus imaju blage simptome, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog stožera Davor Božinović komentirao je da u Hrvatskoj još uvijek nije prisutan eksponencijalni rast broja oboljelih od koronavirusa, što je dobro, ali još uvijek se ne trebamo opustiti.

“Danas se mijenja način i izgled izdavanja propusnica, od danas se izdaju e-propusnice”, dodao je Božinović, napominjući da je maksimalni rok valjanosti 14 dana.

Od 23. ožujka uvedena je zabrana napuštanja mjesta prebivališta ako osoba nema ispravnu propusnicu, no neki se te mjere još uvijek ne pridržavaju.

“Evidentirano je nešto više od 6 700 pokušaja izlaska iz mjesta prebivališta, policija nije izricala kazne, osim u slučajevima kada su u pitanji bile osobe kojima je određena mjera samoizolacije, a oni su krenuli na put”, rekao je Božinović.

O popuštanju mjera razmišljat će se kad počne padati broj oboljelih, pojasnio je Capak.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 963 oboljelih osoba, a 73 osoba se oporavilo. Preminulo je šest osoba.

Božinović: Rast nije eskponencijalan; Promišljamo o tome gdje se treba nešto popustiti, ali još nismo u toj fazi

Komentari