Škoro: Nemam namjeru odustajati od svoje retorike

Domovinski pokret u Sabor ulazi sa 16 mandata. Zadovoljni svojim, iznenađeni HDZ-ovim uspjehom na parlamentarnim izborima, u Saboru će sljedeće četiri godine nastupati iz pozicije oporbe.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” kako su mu se sleglni dojmovi nakon izborne noći te kako je činjenica da su se birači odlučili tako kako su odlučili i da je situacija vrlo čista.

Govoreći o osvojenim mandatima u Saboru rekao je kako vjeruje da će “oni ostati monolitni”.

‘Domovinski pokret zalagao se za reforme i promjene’

“Gospodin Plenković je već najavio u kampanji da će on formirati vlast sa svjetonazorski sličnim političkim strankama i da će to biti kontinuitet koji je HDZ vodio protekle četiri godine. Ništa ne očekivano. U vladi su predstavnici manjine, jedan iz reformista i jedan iz HNS-a. To je svjetonazorski HDZ-u blisko. Malo me čudi što je gospodin Milorad Pupovac kao čovjek, čije novine prikazuju Franju Tuđmana kao dojilju, svjetonazor gospodina Plenkovića. Ali to će on morati objasniti svome članstvu i danas-sutra svojim biračima”, rekao je.



Istaknuo je da se Domovinski pokret zalagao za reforme i promjene, a da “nova-stara vlada neće biti u stanju provoditi nikakve strukturalne reforme”, a ponajmanje reformu izbornog zakona.

“Postigli smo vrlo visoke standarde kada je riječ o zaštiti nacionalnih manjina. Njih ne treba dirati, ali bi trebalo razgovarati da vidimo kako je to uređeno u nekim drugim demokracijama, odnosno trebaju li baš manjine biti te koje će odlučivati o sastavu vlade tako da njihov glas bude presudan i trebaju li sudjelovati kada se izglasava proračun. Međutim, to je stvar promjena i reformi koje neće biti u slijedeće četiri godine ili će pak biti, vidjet ćemo”, dodaje.

Naglašava da je strategija Domovinskog pokreta da inzistira na onim stvarima koje će donijeti radikalne promjene u društvu.

Rekao je i da se s Andrejem Plenkovićem nikada nije u životu čuo i da on nema namjeru mijenjati svoju retoriku.

‘To je moj stav i stav Domovinskog pokreta’

“Naša retorika, svjetonazor i program su donijeli 16 mandata u Hrvatskom saboru. HDZ i gospodin Plenković su procijenili, i to dobro, da je ovo vrijeme idealno da ostvare rezultat koji su ostvarili, ali ja nemam namjeru odustajati od svoje retorike. Dapače, ona je na tragu onoga što mislim da bi bilo dobro za ovu zemlju”, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje je li mu žao zbog izjava za vrijeme kampanje “kako Plenković više neće biti premijer kada završe parlamentarni izbori” Škoro je rekao da mu nije žao i da to nije bila ucjena.

“To je jednostavno moj stav i stav Domovinskog pokreta. Koalicija oko Domovinskog pokreta je stava da gospodin Plenković nije rješenje problema. On je ustvari dobrim dijelom problem. To će vrijeme pokazati. Osim toga, bitno je pogledati genezu jer je Plenković još u svibnju rekao “da može naprijed ići samo s onima koji žele ići naprijed”. A onda je rekao da to nije Miroslav Škoro. Ja sam se prepoznao u imenu i prezimenu, prema tome, nisam taj koji je prvi započeo takvu vrstu retorike”, istaknuo je Škoro.

Potom je nastavio i kazao da “Miroslav Škoro i Domovinski pokret znače počinjanje rješavanje problema”.

“Kada budemo sudjelovali ili organizirali vlast, onda će se problemi rješavati. Neće se gurati pod tepih i odlagati za neko drugo vrijeme”, dodaje.

Komentari