Skoko: Možemo! je napravio sjajan rezultat u Zagrebu, međutim još uvijek su regionalna, odnosno, lokalna stranka

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U ovom trenutku nema apsolutnih pobjednika lokalnih izbora jer Hrvatska ima toliko općina, gradova i županija da si svatko može složiti neki pobjednički “dream team”, rekao je komunikacijski stručnjak Božo Skoko. 

Božo Skoko je na pitanje postoje li pobjednici lokalnih izbora odgovorio kako Hrvatska ima toliko općina, gradova i županija da si svatko može složiti neki pobjednički “dream team”.

“Upravo zato je nezahvalno govoriti o apsolutnim pobjednicima čak i nakon drugog kruga kad će bit poznata ova prijeporna biračka mjesta. U ovom trenutku nema apsolutnih pobjednika”, rekao je.

Rezultati HDZ-a i SDP-a

Smatra kako HDZ nema razloga za nezadovoljstvo.



“Povijesna pobjeda u Osijeku. Osijek se vraća HDZ-u kojega nikad nije imao. Sjajni niz dobrih rezultata u županijama gdje je HDZ ionako bio dominantan. HDZ-u su birači uputili oštru poruku tako da im protukandidati pušu za vrat ili je izjednačeno, što znači da se ne mogu oslanjati samo na staru slavu, da ne mogu samo birati kandidate očekujući da će ljudi glasovati za njih samo zato što su HDZ. Tu će morati bolje povesti računa o kadrovskoj politici”, rekao je.

“Ovo što su dobili je sigurno uspjeh. Treba isto vidjeti rasplet sa Splitom. Ne treba isključiti potporu Željka Keruma i njegove stranke HDZ-u”.

Komentirao je i rezultate SDP-a.

“Rezultat SDP-a pokazuje da nije samo stvar u Peđi Grbinu kao što nije bila samo stvar u Bernardiću. SDP ima kadrovsku krizu i krizu identiteta. Jednostavno se ne snalaze, ne daju dovoljno svježe ideje, ne daju ljudima razloge zašto bi glasali za njih. Neke utvrde na koje se pozivaju, nisu razlog za neko zadovoljstvo. SDP sigurno neće propasti, ali nastavi li ovako, na dobrom putu je da bude beznačajna stranka. Primjer Zagreba pokazuje kako je Možemo! zauzeo njihov prostor. SDP je s Bandićem bio apsolutni vladar Zagreba još prije deset i više godina, a sada su strančica čiji je kandidat peti na rang ljestvici”, rekao je.

Je li Tomašević novi lider oporbe?

Skoko je rekao kako je teško je o tome govoriti jer Možemo! je napravio sjajan rezultat u Zagrebu, međutim još uvijek su regionalna, odnosno, lokalna stranka.

“Tek kad se prošire u druge dijelove Hrvatske, moći ćemo govoriti da su oni potpuno nova snaga. Taj trend koji dolazi od Možemo! sigurno bi trebao zabrinjavati SDP, zato što su oni popunili taj prostor na ljevici i dali su neke nove i svježe ideje. Otvorili su neke zelene politike koje nisu bile toliko prisutne u politici”.

Smatra kako će stranci Možemo! glavni test biti Zagreb.

“Ako uspiju napraviti dobar posao u Zagrebu, to će im biti odskočna daska za nacionalnu razinu. Za tri godine su parlamentarni izbori i to im može biti vjetar u jedra. Moći će se izvlačiti na Bandićevo naslijeđe prvih 6 mjeseci, nakon toga, to neće biti dovoljan alibi. Morat će pokazati što uistinu znaju. Zagreb im je ključni test na kojem padaju ili rastu”, rekao je.

Šarena Hrvatska

Istaknuo je kako stranački različito obojena Hrvatska pokazuje da dolazi do velike smjene generacija u politici.

“Pokazuje se niz novih lica u novim opcijama. Isto tako imamo niz neovisnih kandidata koji su ostvarili prilično dobre rezultate. Vidimo i smjenu generacija u pojedinim strankama. Stari bardovi poput Obersnela odlaze sa scene, Bandić je prirodnom smrću napustio Zagreb, vidimo da HDZ gura neka nova lica. S druge strane dolazi do promjena na terenu. Recimo, prije nekoliko godina Domovinski pokret nije bio toliko prisutan. Danas su Domovinski pokret i Most prisutni u strukturama, ne samo u određenim gradovima”, rekao je.

Komentari