Škare-Ožbolt: To je ratno profiterstvo budući da se nakon rata obnova kuća koristila za stjecanje bogatstva i materijalne koristi

U potresu su urušene i nove kuće koje je država obnovila ili izgradila poslije Domovinskog rata na području Sisačko-moslavačke županije. Navodi se kako kuće nisu propisno i kvalitetno izgrađene, odnosno nema čelične armature i betona. Uskok je najavio kako pokreće istragu zbog utvrđivanja sumnje o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi. 

“Ovo se može gledati kako ratno profiterstvo budući da se nakon rata obnova kuća koristila za stjecanje bogatstva i materijalne koristi. To je bit priče, što je suprotno zakonu i etičkim normama, a to su sve bili ljudi koji su žrtve rata, koji su izgubili svoje domove i država im je obnavljala kuće”, objašnjava nam bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Dodaje kako je nekoliko stvari koje treba prvo provjeriti, odnosno je su li kuće imale uporabnu dozvolu jer na njima je točno naznačeno tko je potpisnik uporabne dozvole te ako nisu dobile uporabnu dozvolu onda se postavlja pitanje zašto nisu.

“Za taj cijeli proces treba pitati onog tko je vodio proces obnove tih kuća. Sve nekretnine trebaju biti upisane u zemljišne knjige, pa treba vidjeti koliko je od tih nekretnina stvarno upisano, je li se država potrudila upisati te svoje nekretnine u zemljišne knjige. Ako su upisane onda će se vidjeti postoji li uporabna dozvola, to mora pisati, ako ne onda je te kuće netko trebalo legalizirati”, ističe.



Tvrdi kako je vrlo jednostavno utvrditi tko je odgovoran jer sve te nekretnine i kuće trebale bi biti upisane u zemljišne knjige ili katastar. “To se vrlo jednostavno može provjeriti, ako ima uporabne dozvole tko ju je potpisao, a ako nema zašto je nema. Smatram da se odgovori mogu vrlo brzo dobiti”.

Župan Ivo Žinić koji je bio glavni inženjer u Ministarstvu obnove i razvoja od 1995. do 2000. godine u vrijeme obnove Banovine izjavio je da se ne osjeća odgovornim.

“Sustav je bio postavljen na način smo imali čitav tim tvrtki koje su imale ugovor s ministarstvom, dopuštamo da ima i nepravilnosti. Osobno se ne osjećam odgovornim jer nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje”, rekao je.

Komentari