Škare Ožbolt o Merčepu: Pokazao je veliku hrabrost u danima opsade Vukovara, no njegov kasniji ratni put otišao je u krivom smjeru

Tomislav Merčep/Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Merčep preminuo je sinoć u 69. godini života u 22 sati u bolnici u Dugoj Resi nakon duge i teške bolesti. Potvrdila je to i njegova Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

“Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vijest da je naš dugogodišnji Predsjednik udruge, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života.

Javiti ćemo Vam daljnje obavijesti”, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Preminuo je Tomislav Merčep



Merčep je bio i ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Kasnije je bio pod sumnjom za ratne zločine počinjene na Pakračkoj poljani. Uhićen je 2010. godine, a dvije godine poslije započeo je sudski postupak. Nakon izmjene optužnice 2015. osuđen je na pet i pol godina, a Vrhovni sud mu je 2016. poslije povisio kaznu na sedam godina zatvora.

Za kratki komentar povodom njegove smrti zamolili smo bivšu predstojnicu Ureda predsjednika Tuđmana i ministricu pravosuđa Vesnu Škaru Ožbolt.

Tomislav Merčep bio je jedan od zapovjednika obrane grada Vukovara zajedno sa Milom Dedakovićem Jastrebom i Brankom Borkovićem mladim Jastrebom. Tu je pokazao veliku hrabrost, odlučnost u tim danima opsade grada”, ističe Škare Ožbolt.

“No njegov kasniji ratni put otišao je u krivom smjeru, nije se ponašao vojnički, obuzela ga je politika i to sve skupa za njega nije završilo dobro”, dodaje Škare Ožbolt.

“Kao što je poznato kasnije je protiv njega vođen sudski postupak u procesu Pakračka poljana i sve zajedno je to bacilo jednu veliku mrlju na Merčepov ratni i životni put”, rekla nam je Vesna Škare Ožbolt u kratkom osvrtu na ratni put Tomislava Merčepa.

Komentari