Situacija nije dobra: Nove epidemiološke mjere u četiri županije, prve kreću već od sutra

Goran Stanzl / POOL / PIXSELL / CROPIX

Na prijedlog stožera civilne zaštite Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Zadarske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je četiri odluke.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konfernciji za novinare Nacionalnog stožera kako će pojačane epidemiološke mjere, na temelju prijedloga lokalnih stožera, biti uvedene u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji, a u pripremi su i za Varaždinsku.

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mjere se uglavnom odnose na ograničavanju prisutnosti na svadbenim svečanostima i sprovodima do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obvezu pridržavanja mjera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama. U nastavku teksta donosimo detalje novih mjera objavljenih na koronavirus.hr.

Najbolji put u suzbijanju epidemije

Božinović jer ocijenio da je donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije.



“Nitko danas ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo. Rekli smo da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno dok to daje rezultate. Mislim da je to najracionalniji pristup jer nikom nije u interesu da se neka gospodarska ili socijalna aktivnost zaustavi, ali svi moraju poštivati mjere”, naglasio je.

HZJZ je donio preporuke za gotovo sve aktivnosti i kada bi se svi toga držali sigurno danas ne bi govorili o tako velikom broju oboljelih, podsjetio je.

“Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se cijelo vrijeme držali preporuka i mjera i koji su uspjeli sačuvati u pojedinim sredinama povoljnu epidemiološku situaciju. Tim putem ćemo nastaviti i dalje”, kazao je Božinović, piše Dnevnik.hr.

Još jedna županija uvodi nove mjere, stupaju na snagu u ponedjeljak

Komentari