Širi se zaraza u domu za starije u Koprivnici, zaražena jedna štićenica i zaposlenik

Cropix

Tri su nove osobe zaražene koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji i sada ih je ukupno 24. Nakon što su iz Zagreba došli rezultati testiranja, to je potvrđeno iz Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Među novooboljelima su još jedna štićenica i jedan zaposlenik Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica te jedna osoba iz zdravstvenog sustava. Svi se, kažu u Stožeru, dobro osjećaju, piše Glas Podravine.

U tijeku je epidemiološka obrada i svih osoba koje su bile u doticaju s tri novooboljele.

Zbog ovih je rezultata danas, 10. travnja, promijenjena odluka da se na korona virus testira samo 16 djelatnika Doma i brisevi će biti uzeti svim zaposlenima, piše Jutarnji.



Zaraženi kuhar ima 56 godina i on je bio na bolovanju od petka, kad je dobio povišenu temperaturu. Istog je dana temperaturu dobila i prva starija gospođa kojoj je zaraza i potvrđena u četvrtak, 9. travnja. Ona je od prošlog petka liječena antibioticima da bi tek u utorak završila u bolnici i to na Odjelu pulmologije, zbog čega je i taj Odjel sad kontaminiran.

Prvi test suspektnom je muškarcu bio negativan, da bi drugi, čiji su rezultati poznati danas – bio pozitivan. Sudeći prema tome, može se zaključiti da je upravo on u Dom donio zarazu i u tijeku je detektiranje svih njegovih kontakata. No, kažu iz Doma, to ne mora značiti da je virus prenijet hranom – a što bi mogla biti katastrofa – jer je kuhar hranu i servirao ljudima koji ju nisu mogli sami uzeti ispred vratiju, što je bio domski režim od pojave pandemije korona virusa.

Iz Doma za starije još je jedna korisnica u samoizolaciji, ona je zadnja kontaktirala sa oboljelom ženom. U samoizolaciji je i medicinska sestra koja je ženi vadila krv, nakon što je dobila temperaturu, a za koju se pretpostavljalo da je simptom nekog drugog upalnog procesa, nevezanom uz Covid-19 i za što je prepisana terapija antibioticima.

Ravnateljica Doma, Vesna Križan potresena je razvojem situacije, ali se nada da neće biti više zaraženih.

“Tko u Domu radi jer to voli, za njega su korisnici obitelj i sve je ovo za nas jako emotivno. Istovremeno, moramo biti hladne glave i rješavati dnevne poslove kako bi spriječili daljnju zarazu, ali i utješili naše korisnike i njihove obitelji. Korisnici su nesretni jer ne mogu viđati svoje obitelji, a pritom i znaju sve što se događa. Teško je sve to, vjerujte”, kaže ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici Vesna Križan.

U ovom trenutku čekaju se rezultati danas testiranih 16 zaposlenika i dvije korisnice, piše Jutarnji list.

Komentari