Šeks tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava: To je u interesu države

Marko Todorov / CROPIX

Budući da Vladimiru Šeksu nije odobreno korištenje dokumentacije nastale u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999. godine koja mu je trebala za znanstvenu monografiju o stvaranju Republike Hrvatske, odlučio je tužiti Republiku Hrvatsku.

Za monografiju o stvaranju Hrvatske zatražio je određene transkripte bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s domaćim i stranim državnim dužnosnicima.

Ured tadašnje predsjednice dio mu je odobrio, dok do nekih transkripata nije mogao doći.

“Određeni dokumenti klasificirani su kao tajna. Dali su mi uvid, ako se ne varam, u 49 transkripata, a 29 su mi uskratili, s naznakom da bi to štetilo nacionalnim interesima”, ispričao je Šeks za DNEVNIK.hr.



Kako je smatrao da nikakvi nacionalni interesi nisu ugroženi, žalio se i Povjereniku za informiranje, a na kraju i Ustavnom sudu.

“Predsjednik Ustavnog suda izuzeo se zbog kumstva sa mnom, dosta tijesnom većinom odbacili su moju tužbu. Tada sam podnio tužbu Europskom sudu. Taj sud započeo je postupak. Držim da se arhivska građa ne može proizvoljno etiketirati kao državna tajna jer za to nema razloga. I brojni povjesničari imaju problema s tim. Postoji neshvaćanje da državni arhivi i tajne koje trebaju izaći ne mogu škoditi”, kaže Šeks.

Na pitanje je li mu malo čudno što kao jedan od ključnih faktora stvaranja države da tu istu državu tuži odgovara: “Ne tužim ja hrvatsku državu. Ja radim u interesu države. Kao i mnogi koji je tuže zbog povrede raznih prava. Ti ljudi, ti odvjetnici ne rade protiv države, nego u njezinu interesu.”, rekao je za DNEVNIK.hr.

Komentari