Šeks: Nakon Milanovićevih izjava dobio sam desetke indirektnih prijetnji!

Damir Krajac / CROPIX

Danima svjedočimo žestokoj polemici predsjednika Republike Milanovića i premijera Plenkovića, ali na marginama tog sukoba svako malo pojavljuje se i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks. Niti on štedi presjednika, ni predsjednik njega, no Šeks je otkrio i posve nove detalje.

“Nakon predsjednikovih izjava na RTL-u i na HRT-u, gdje je među ostalim rekao da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa i najveća štetočina našeg pravosuđa, na društvenim mrežama upućeno mi je na desetke indirektnih prijetnji u kojima razni anonimusi pišu kako sam ja napisao Ustav i zakone na način da sam dozvolio privatizacijsku pljačku devedesetih godina, da sam kriv za sve nesreće Hrvatske u zadnjih 30 godina, a takve poruke u glavama radikala i patoloških tipova mogu dovesti do svakakvih ideja!”, rekao nam je Šeks povukavši paralelu kako su, po njemu, poruke ultra desnice u koju ubraja Domovinski pokret i Most, ali i medije poput Hrvatskog tjednika i tv emisije Velimira Bujanca dovele do radikalizacije koja je mogla utjecati i na mladog napadača koji je pucao na policajce pred Banskim dvorima.

Šeks je sve zaokružio naslovom starog francuskog filma “Pucajte na pijanistu” jer smatra ako predsjednik govori da je on dželat hrvatskog pravosuđa da to u bolesnim glavama može potaknuti ideje u skladu s naslovom tog francuskog krimića.

Šeks nema profil na društvenim mrežama, ali kaže kako mu je preneseno što se na društvenim mrežama piše. Na naše pitanje je li te indirektne prijetnje možda prijavio policiji, rekao je da nije jer ih pišu anonimusi, ali smatra da predsjednikove izjave na njegov račun potiču te poruke protiv njega.



Šeks: Ne predvodim desno krilo HDZ-a

Iako su pojedini mediji danas donijeli vijest da Šeks u HDZ-u predvodi desnu struju koja nagovara šefa stranke Andreja Plenkovića da pokrene opoziv predsjednika Milanovića, Šeks to u potpunosti odbacuje jer je ideja opoziva predsjednika praktički nemoguća misija.

“To su konstrukcije raznih kombinatora bez uporišta u realnosti. Niti predvodim desno krilo HDZ-a, niti potičem opoziv predsjednika Republike jer je to čista utopija, to je politički potpuno nerealno. Da bi se išlo u opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska saborska većina, a ne samo da ona ne postoji, nego bi ideja opoziva i u samoj vladajućoj, HDZ-ov koaliciji dovela do podjela. Osim što opoziv politički nije realan, nije realno niti da bi dvije trećine ustavnih sudaca bilo za opoziv predsjednika”, naveo je Šeks.

On tvrdi kako je u svojim nastupima govorio o tome kako predsjednik ne ispunjava svoju ustavnu dužnost, odnosno ne brine o stabilnosti državne vlasti nego napada i izvršnu i sudbenu i zakonodavnu vlast te da bi se trebala preispitati njegova ustavna uloga i eventualno propitati mogućnost opoziva. Ali, tvrdi kako nikada nije rekao da će on predvoditi ideju o opozivu jer je svjestan da je to utopija.

Ipak, Šeks podržava ideju da se predsjednika RH bira u Saboru, ali smatra da HDZ ne bi trebao ići niti u tu inicijativu, koja opet zahtijeva dvotrećinsku većinu kojom bi se mijenjao Ustav, jer smatra da bi to izazvalo političke turbulencije.

“HDZ ne treba ići u izmjene Ustava jer je dvotrećinsku većinu teško postići i to je unaprijed izgubljena politička bitka, ali osobno smatram da nakon iskustava sa svim predsjednicima, nakon Tuđmana koji je izvan svake konkurencije, ubuduće šefa države treba birati u Saboru. Po uzoru kako se u Bundestagu bira predsjednik Njemačke”, zaključio je Vladimir Šeks, prenosi N1.

Komentari