Seizmolozi dobivaju nove instrumente: U svakom slučaju moći ćemo sada biti puno pametniji

Tomislav Fiket. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Čekamo kao zapete puške! U svakom slučaju moći ćemo sada biti puno pametniji”, potvrdio je seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe da im konačno stiže nova oprema.

“U iščekivanju smo. Novac je već jučer sjeo na naš račun pa smo odmah sjeli i krenuli u dogovor za nabavku nove opreme, a riječ je o mobilnom setu kojim ćemo moći vršiti mjerenja odmah nakon potresa a uključuje i akcelerografe, mjerače ubrzanja tla, sve od renomiranog dobavljača, američke tvrtke Kinemetrics. Koristit će se kombinirano kako bi se ‘ulovilo’ to više potresa”, potvrdio je seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe za Večernji list.

Riječ je, dodao je, o 20 akcelerografa, 20 malih prijenosnih seizmografa, 20 digitalizatora podataka koji služe i za spremanje zapisa. Uređaji će odmah na teren.

Donacija vlade iznosti 4,060 milijuna kuna bez PDV-a.



“Treba izgraditi gustu mrežu stalnih stanica na području Republike Hrvatske, kako bi se informacije dobivale trenutno”, dodao je Fiket koji se nada kako će oprema doprinjeti i većem interesu za seizmologiju u Hrvatskoj te povećati broj studenata na tom studiju u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, ali i otvoriti mogućnost za nova radna mjesta.

Komentari