Šef Pletera ima stan koji vrijedi 1.5 milijuna kuna: Otkupio ga je od MORH-a za 173.500 kuna

Facebook

Šef državne firme Pleter usluge koja je preuzela kuhanje na potresom pogođenom području, umirovljeni general Marijan Mareković, u imovinskoj je kartici prijavio stan u Maksimiru u Zagrebu od 84 kvadrata.

Vrijednost tog stana procijenio je na 1.5 milijuna kuna. Otkupio ga je od MORH-a po cijeni od samo 173.581,17 kuna.

Iz MORH-a kažu da je sve po zakonu

IZ MORH-a su nam odgovorili kako je Marekoviću dodijeljen stan u Zagrebu 1999. godine rješenjem Stambene komisije Ministarstva obrane, temeljem kojeg je sklopljen i ugovor o kupoprodaji stana 2000. godine.

“Utvrđena kupoprodajna cijena stana iznosi 173.581,17 kn na temelju odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Uredbe o utvrđivanju cijene stana i garaže.



Imenovani je imao pravo na dodjelu i kupnju stana kao djelatni pripadnik Hrvatske vojske od 1991. godine”, poručili su iz MORH-a.

Umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, sada predsjednik Uprave Pletera, inače je diplomirani kriminalist.

Mareković, heroj Domovinskog rata te predsjednički savjetnik i Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, često je pod udarom kritika da uništava ovu tvrtku koja je u stopostotnom državnom vlasništvu. Mareković posjeduje čak tri stana, jednu kuću te građevinsko zemljište. U imovinskoj je kartici prijavio plaću u Pleteru višu od 17 tisuća kuna, a imovina mu je, kako smo utvrdili, pozamašna.

Morao likvidirati vlastitu firmu registriranu za poslovna savjetovanja

Obiteljski izlet u privatni sektor neslavno mu je propao jer je nakon nekoliko godina morala biti likvidirana tvrtka koja je bila specijalizirana za, vjerovali ili ne, poslovna savjetovanja. Mareković se nije baš proslavio ni kao glavni inspektor Oružanih snaga RH, što mu je bila posljednja dužnost u MORH-u prije nego što je preuzeo Pleter, s obzirom na to da je ostao zapamćen po tome što je tijekom jedne inspekcije u tenku provozao svoju tajnicu.

No krenimo redom.

Mareković je u imovinskoj kartici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prijavio da ima bruto plaću od 32.119 kuna, odnosno 17.468,43 kune neto. No ona je znatno viša.

Prema službenim podacima iz kolovoza prošle godine, njegova bruto plaća iznosila je 36.582 kune. Mareković se, podsjetimo i na to, na čelu Pletera nalazi od 2012. godine.

Tri stana, kuća, apartman na moru i veliko građevinsko zemljište

Mareković je u imovinskoj kartici prijavio i tri stana, kuću, apartman i građevinsko zemljište. Stan u Maksimiru u Zagrebu od 84 kvadrata procijenio je na 1.5 milijuna kuna, a otkupio ga je od Ministarstva obrane. Apartman u mjestu Selce od 43 kvadrata procijenio je na 750 tisuća kuna te tvrdi da ga je dobio nasljedstvom.

Stan u Jastrebarskom od 76 kvadrata procijenio je na 300 tisuća kuna i vodi se na suprugu te je, stoji u imovinskoj kartici, dobiven nasljedstvom. Drugi stan u Jastrebarskom, od 59 kvadrata i procijenjen na 400 tisuća kuna, kupljen je kreditom.

Ovaj umirovljenik na čelu Pletera posjeduje i kuću u Mrkoplju od 270 kvadrata, a procijenio ju je na 750 tisuća kuna. Kupljena je, kaže, kreditom. Tu je i građevinsko zemljište u Sesvetskom Kraljevcu procijenjeno na 450 tisuća kuna. Posjeduje štednju od 80 tisuća kuna te dionice Končara.

U ratu je bio zapovjednik Tomi Medvedu

Mareković je imao i tvrtku Consilium amicus d.o.o., koja je bila registrirana za poslovna savjetovanja u Jastrebarskom, a vodila ju je njegova supruga. No tvrtka je neslavno propala i ugašena je u travnju ove godine. Točnije, likvidirana je. Imala je jednog zaposlenog, i to njegovu suprugu Milicu. Osnovana je 2009. godine, a zahtjev za likvidacijom firme podnesen je 2018. godine.

Mareković je u imovinskoj kartici prijavio i dva kredita, jedan od 210 tisuća kuna u Splitskoj banci iz 2016. godine te drugi od 185 tisuća eura kod Hypo banke. Prijavio je i tisuću kuna mjesečno od imovinskih prava.

Marijan Mareković u Domovinskom ratu imao je izuzetno bitnu ulogu kao zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, a kasnije je bio i pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku. Istaknuo se i za vrijeme vojno-redarstvene operacije Oluja, a zapovijedao je snagama koje su u oslobađanje okupiranog područja krenule iz Ogulina. Iz tog vremena poznata je snimka Marekovića i zapovjednika 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, koji su se 6. kolovoza 1995. susreli na mostu na Korani. Mareković je nositelj više vojnih odlikovanja, a bio je i zapovjednik današnjem ministru branitelja Tomi Medvedu.

Vozao tajnicu u tenku

Mareković je umirovljen 2012. godine u činu general-pukovnika, a posljednja dužnost koju je obnašao u MORH-u bila je ona glavnog inspektora obrane. Iz tog vremena za Marekovića je vezan incident kada je za vrijeme inspekcije na poligonu u Gašincima u tenku provozao svoju tajnicu. Incident se dogodio 2010. godine, a svjedoci su pričali kako se tijekom vožnje tenkom M84 demonstriralo okretanje, prelazak preko prepreka te ostale mogućnosti u vožnji.

> Glavni inspektor Oružanih snaga pod istragom jer je svoju tajnicu provozao u tenku?

2012. godine, odmah nakon umirovljenja, ovaj diplomirani kriminalist postavljen je na čelo državne tvrtke Pleter. Inače, Mareković je u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio član njenog tima, i to na čelu Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost. Uzeo ga je i aktualni predsjednik Zoran Milanović, i to kao glavnog savjetnika za veterane Domovinskog rata, prenosi Index.hr 

Komentari