SDSS o HOS-ovom muralu u Vukovaru: Neka Hrvatska odredi je li nasljednica NDH

N1

U Vukovaru je nedavno osvanuo grb HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

To je priopćio Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpskog naroda.

Predstavnik srpske manjine: ‘U Vukovaru nacrtan grb HOS-a sa ZDS, tome svjedočila i policija’



Priopćenjem se oglasio Boro Rkman iz SDSS-a.

“Ako je i umjetnička sloboda, a nije jer je riječ vrlo jasnoj poznatoj poruci, takva vrsta slobode ima svoje granice. Oslikavanje trafostanice u dijelu Vukovara zvanom Budžak oznakama HOS-a s pozdravom Za dom spremni, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku, za svakoga tko iole drži do suvremenih civilizacijskih normi, apsolutno je neprihvatljivo. Zaslužuje svaku vrstu osude i to one najžešće kategorije”, piše SDSS.

“Mural s ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina urađeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je, prema informacijama dostupnim javnosti, mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije “kreativnog” uljepšavanja grada u režiji grupe takozvanih navijača Dinama”.

“Takozvanih iz činjenice jer iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama. Samo je ova vrsta primitivizma svojom tematikom daleko opasnija. Na bahato ponašanje ovih “umjetnika” građani su se već žalili proteklih dana jer su kršili mjere protiv pandemije okupljajući se njih po dvadesetak, ispijajući alkohol na javnim mjestima koji im valjda pozitivno tangira “umjetnički nerv”, dobacivali i prijetili građanima. To nažalost gradonačelniku i ostalima kojih ih i podržavaju ali i financiraju našim novcima, poreznih obveznika nije bilo dovoljno da ih zaustave. Jer ustaški pozdrav trebalo je, izgleda, da bude kruna ljepšeg grada i blistav završetak akcije! Lijepa i prava dobrodošlica za sve one koji dolaze i dolazit će u Vukovar, ali i onih koji u njemu žive i žele živjeti normalan život.

I to baš u Budžaku, djelu Vukovara koji vodi ka Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a s ovim istim oznakama i pod ustaškim bojnim pokličem za dom spremni ubili četveročlanu familiju Oluić!!! Ovi umjetnici možda to i nisu znali jer po suvremenim shvaćanjima “davno je to bilo”, ali onaj tko ih je usmjeravao mogao ih je i na to upozoriti. I ne sumnjamo da jest!!! Dakako u stimulativnom kontekstu…

Apelujemo na gradske i na državne uprave strukture, posebno na državne, da se konačno odrede da li je ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, nasljednica fašističke NDH ili antifašističke kako joj je i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivamo da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne”, stoji u priopćenju.

Komentari