Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv

Screenshot/VečernjiTV

Zvat će ih kako bi “razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom”. Najavili su tako iz Vlade sastanak premijera Plenkovića i svih parlamentarnih stranaka zbog predstojeće gospodarske krize koji bi se trebao održati sljedećeg tjedna, a tko će se i hoće li se itko uopće na brifing odazvati, pitali smo upravo one koje će se pozivati. Neki još nisu sigurni, drugi se već pripremaju, a treći neće sigurno dok im se ne uputi službeni poziv.

Moratorij na kamate i kredite

Iz SDP-a su potvrdili da na sastanak sigurno dolaze.

“U idućim ćemo danima odlučiti tko će točno ići, ali v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina već je kazao da SDP dolazi”, kažu u partiji, a na pitanja hoće li odmah donijeti i neke prijedloge, kažu da će prvo vidjeti koje će se teme točno “pokriti” pa nakon toga odlučiti o naglascima.

Da treba ići “korak po korak”, smatra koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog.“Ovo nisu teme oko kojih se na temelju članka u novinama može bilo što reći. Postoje elementarna demokratska pravila i standardi, prvo se treba vidjeti tko je mandatar za sastavljanje Vlade, onda se ona mora formirati, nakon čega se upućuje službeni poziv u kojem stoji tko, koga, s kojim ciljem i zašto poziva, nakon toga mi možemo dati odgovor dolazimo li”, kaže Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom dodajući da od dijaloga njena koalicija ne bježi, ali “minimum demokratskog standarda mora postojati”.

Što se Mosta tiče, oni idu, kaže tako politički tajnik stranke Nikola Grmoja.

Možemo! se konzultira s oporbom

“Moramo početi surađivati”, objasnila je ovaj “friški” način rada Rada Borić iz Nove ljevice.

Iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore govore da bi se oni “držali procedure”.

“Poziv na sastanak nismo primili, kad ga dobijemo, na njega ćemo se i očitovati”, rekli su iz Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, iz Vlade su prekjučer kazali kako će na sastanak o rješavanju gospodarske krize koja očekuje Hrvatsku, ali i čitav svijet pozvati sve stranke koje su ušle u Sabor, “iz poštovanja prema njima i prema biračima”, a premijer Plenković ovih dana brifinge održava na sve strane. Onaj s manjincima, koji će mu držati većinu, oko ministarstava završio je na način da je dogovoreno za njih mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, a time je, ni tjedan dana nakon parlamentarnih izbora, Plenković sebi osigurao minimalnu većinu. Iz HDZ-a, međutim, i dalje ne isključuju mogućnost da će se među 76 ruku, koliko su ih dosad prikupili, pridružiti još neka, ali to nikako neće raditi “na nož”. Kako doznajemo, radije bi pričekali da prođe neko vrijeme i da im se zastupnici iz nekih drugih dijelova Sabora sami dođu javljati. Tako, govore u HDZ-u, neće morati raditi nikakve posebne ustupke ni dogovore koji su nužni kad se formira prvotna većina, piše Večernji list.

Komentari