SAMO U HRVATSKOJ Privatnici žele besplatno primiti građane, HZZO ih uporno odbija uz apsurdno objašnjenje

Ilustracija Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U javnim bolnicama mjesečno se na MR-u u 2020. obradi 100-tinjak pacijenata manje nego u 2019. godini.

Zbog navale pacijenata koji zbog pandemije u bolnicama nisu mogli napraviti pretrage, privatne poliklinike nekoliko puta u 2020. godini tražile su od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da im se ugovori veći broj postupaka na uputnicu.

HZZO im je svaki put dao odbijenicu, i to uz obrazloženje da je zahtjev neopravdan baš zato što su ugovoreni kapaciteti javnih bolnica ostali neiskorišteni, odnosno slobodni. Primarno se radi o magnetskog rezonanci (MR) i PET CT snimanju, pretragama koje su najpotrebnije onkološkim bolesnicima, mnogima bez odgode.

U privatnim ustanovama koje dio usluga pružaju na teret HZZO-a, poliklinici Medikol i Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, upozoravaju da država u pandemiji ni u drugim segmentima nije iskoristila usluge privatnih zdravstvenih ustanova, iako su se one nudile od proljeća, te samoinicijativno uskakale gdje je bilo potrebno i moguće.


Brojke HZZO-a potvrđuju da je pandemija usporila važnu dijagnostiku, ali i da javne bolnice i bez korone imaju slabije izvršenje ugovorenih postupaka od privatnika. Bolnice su lani odradile 95 posto planiranih postupaka MR, a u ovoj godini odrađeno je tek 80 posto, odnosno 110,3 tisuće postupaka umjesto ugovorenih 136,5 tisuća pretraga MR, pisše Poslovni dnevnik.

 

Komentari