Saborski zastupnici upozoravaju da neki poslodavci zaobilaze Vladine mjere

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici upozorili su u srijedu kako imaju informacije da neki poslodavci ne poštuju mjere koje je Vlada poduzela kako bi za epidemije koronavirusa očuvala radna mjesta i zaštitila prava radnika.

Puno je načina kako poslodavci izvrgavaju dobar instrument kojim je Vlada pokušala sačuvati radna mjesta, neki od države uzimaju sredstva za radnike koje su već otpustili, neki i za radnike na dugotrajnom bolovanju, upozorio je Mirando Mrsić (Demokrati) u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Istaknuo je kako poslodavci cijelo vrijeme tvrde da je to pomoć njima, a ne radnicima što, tvrdi, pokazuje da je put kojim je krenula Vlada bio pogrešan, jer je trebalo radnicima ta sredstva isplatiti na tekuće račune.

Država nije sigurna kako će kontrolirati isplatu potpore poslodavcima za subvenciju dijela plaće, smatra Mrsić i navodi kako će samo za ožujak tu potporu koristiti oko 96 tisuća poslodavaca, za 560 tisuća radnika.



Javni novac mora se pažljivo koristiti

I Milorad Pupovac (SDSS) prenosi kako neki poslodavci smanjuju plaće radnicima iako dobivaju sredstva od države, te su im pomaknuti svi rokovi za plaćanje.

Vladine su mjere išle za tim da se očuvaju radna mjesta i zaštite prava radnika, ako se to ne poštuje, onda Hrvatski sabor i vladajuća većina trebaju razmišljati što da čine prema onima koji ne poštuju te mjere, naglasio je.

Neke mjere moraju biti poduzete zbog onih kojih se to tiče, zbog činjenice da je posrijedi javni novac i da ga netko želi iskoristiti protivno onome što je javni interes, poručio je Pupovac.

Zapitao se i tko će, ako će neki poslodavci postupati ovako, uvjeriti sindikate da trebaju pristati na svoj dio smanjenja prava radnika.

Iznimno je važno tome posvetiti pažnju, da ta vrsta lova u mutnom ima što manje prostora, naglasio je.

Za tržnice i trgovačke centre ne vrijede ista pravila

Stjepan Čuraj (HNS) podsjetio je kako su za ponovno otvaranje tržnica propisane vrlo zahtjevne mjere zaštite, koje istodobno ne vrijede i za trgovačke centre.

Traži se razmak od tri do pet metara, dezinfekcija obuće na ulasku i izlasku s tržnica, pregrade koje sprječavaju diranje proizvoda, naveo je i upitao koje se slične mjere prakticiraju u trgovačkim centrima.

Bojim se da negdje idemo prerestriktivno, a negdje smo pustili ‘kako bude’, zaključio je zastupnik u Saboru koji nakon tri tjedna ponovno zasjeda u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka iz koje je izbivao zbog oštećenja koja je na njoj ostavio nedavni potres.

Komentari