Sabor danas glasa o kaznama za nepoštivanje epidemioloških mjera

U nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će danas glasati, među ostalim, o dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

U predloženim izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.



Komentari