Sabor će raspravljati o rebalansu proračuna: Prihodi manji 23 milijarde kuna

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će zastupnici raspraviti rebalans ovogodišnjeg Državnog proračuna.

Vlada, koja se na rebalans odlučila suočena s velikim padom prihoda zbog krize izazvane koronavirusom, predlaže da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na prvotno planiranih 147,3 milijardi kuna.

Vlada procjenjuje da BDP pada za 9,4 posto

Do pada proračunskih prihoda došlo je zbog gospodarskih mjera poduzetih u borbi protiv koronavirusa, odgode odnosno djelomičnog ili potpunog oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose poduzetnika pogođenih koronavirusom, kao i pada gospodarske aktivnosti. Vladina je procjena da će BDP u ovoj godini pasti za 9,4 posto.

Rebalans se donosi zbog okolnosti koje nitko nije želio, nužan je kako bi se osiguralo financiranje države, objasnio je premijer Andrej Plenković koji najvažnijim označava zadržavanje rashoda na planiranoj razini te najavljuje aktivnosti na financijskim tržištima kako bi se zatvorio manjak prihoda.



I ministar financija Zdravko Marić najsnažnijom porukom rebalansa označava zadržavanje rashoda na planiranoj razini, unatoč značajnim potrebama i pritiscima za veće rashode.

Najveći nominalni pad proračunskog iznosa rebalansom bilježe ministarstva mora i zaštite okoliša za 811 milijuna, odnosno 806 milijuna kuna. Znatno su smanjeni i iznosi za ministarstva znanosti te gospodarstva i regionalnog razvoja.

Jedini dobitnici su ministarstva rada (kojem je iznos povećan za 4,75 milijardi) zdravstva (rast za 93,7 milijuna kuna) i poljoprivrede.

Nacionalna naknada za starije od 800 kuna

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i Vladin prijedlog da se iduće godine uvede nacionalna naknada za starije osobe u iznosu od 800 kuna po korisniku.

Takvu naknadu sljedeće bi godine trebalo dobiti gotovo 20 tisuća građana starijih od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

Procjena je da će u idućoj godini za tu namjenu država trebati isplatiti 134 milijuna kuna, a godinu kasnije 184 milijuna kuna.

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti i prijedlog da se za ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) imenuje Zdravko Vukić, a za zamjenika ravnatelja Igor Vulje.

Sadašnji saziv Sabora, prema neslužbenim informacijama, broji posljednje radne tjedne, koji će biti posljednji, nitko ne želi službeno potvrditi. Za očekivati je da će, prije nego se raspusti, ovaj saziv donijeti zakon o obnovi Zagreba od potresa.

Komentari