Ružica Vukovac: Sve više je praznih kuća u ruralnom prostoru, Hrvatska nam doista umire na selu

Screenshot

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Ružica Vukovac danas je u Hrvatskome saboru otvorila temu života žena na selu, s posebnim naglaskom na žene koje rade na obiteljskim gospodarstvima koja se bave stočarstvom.

O ulozi žena u očuvanju tradicijske obitelji govori se vrlo malo u javnom prostoru

“Žena, koja na svom gospodarstvu ima u isto vrijeme ulogu domaćice, majke, odgojiteljice, radnice, fizičke radnice, knjigovođe, ekonomistice. Društvo joj je dodijelilo niz uloga koje ona mora savladati bez mogućnosti prigovora. Njen posao mora biti odrađen besprijekorno”, poručila je Ružica Vukovac.

“Ona ustaje za mraka, dok joj djeca još uvijek spavaju. Iskrada se iz kreveta da ih ne probudi. Jer je u staji čekaju krave za mužnju. Kad završi taj dio posla i spremi mlijeko za otpremu otkupljivaču koji će joj za litru platiti tek nešto više od dvije kune, ona se vraća obitelji, školarce budi za školu i u isto vrijeme ukućanima priprema doručak”, nastavila je Vukovac te dodala da žene nakon što nahrane obitelj, se vraćaju u staju hraniti svoje blago, čistiti staje, a muževi su najčešće već na polju ili se bave mehanizacijom. Osim staje čeka je i posao u vrtu, u ovo vrijeme i zimnica, a često i cijepanje drva, kazala je zastupnica Domovinskog pokreta.

Vukovac je upitala kolege zastupnike koliko smo svjesni načina života žena koje sve to moraju u jednom danu stići, jesmo li kao društvo u potpunosti zaboravili na tu ženu, kako smo je zaštitili te tko se njome bavi?



“Ona je samozatajna i šutljiva. U javnosti nećemo čuti da se požalila. Niti da nije uspjela pratiti svoju djecu tijekom on line nastave. Nismo čuli niti da se požalila da joj je teško. Nismo čuli niti da se požalila kako nikada baš nikada nije imala godišnji odmor. Veliki broj takvih žena nikada nije bio na moru sa svojom obitelji jer posao oko stoke zahtijeva rad od 365 dana u godini. Rad po danu, no vrlo često i po noći. Jer se svaki drugi oteljaj događa upravo po noći. I naravno da članovi obitelji moraju asistirati ukoliko žele živo i zdravo tele i njegovu majku. Nisu stari bez razloga životinju zvali – blagom”, istaknula je.

Nemojmo obezvrijediti ženski doprinos održavanju ruralnog prostora i života u njemu

Vukovac je poručila kako mnogi zakoni koji se donose u ovom visokom tijelu kreiraju i njihove sudbine. Smatra kako je najmanje što se može učiniti prilikom donošenja zakona uvažiti i životnu priču tih žena, a to se ne čini. Zakone kreiramo u udobnosti uredskih prostorija, kazala je Vukovac.

“Okrenimo se oko sebe. Sve više je praznih kuća u ruralnom prostoru Hrvatske. Dužni smo zapitati se jesu li politike koje su vodile sve dosadašnje Vlade tome kumovale. Jesu. Naravno da jesu. I stoga sam namjerno danas izabrala ženu kao centar svih budućih događanja na selu. Ukoliko čujemo ženu koja je okosnica opstanka hrvatskoga sela, zaustavit ćemo umiranje Hrvatske. Jer poštovane moje kolegice i kolege zastupnici Hrvatska nam doista umire na selu”, zaključila je Vukovac.

 

Komentari