Roditelji se pobunili zbog obaveznog nošenja maski na nastavi: Ušli su u školu, ravnatelj zvao policiju

Ilustracija

Prema riječima Vladimira Braice, ravnatelja šibenske Osnovne škole ‘Tin Ujević’, dio roditelja već neko vrijeme radi pritisak na djelatnike škole da se ukine obveza nošenja maski u razredima.

‘Od prošlog tjedna sam dobio nekoliko mailova od strane roditelja učenika iz viših razreda, traže da škola ukine odluku o nošenju maski. Imamo od 20 do 28 učenika u razredima i to nije moguće. Tu odluku je donio netko iznad mene, to je viša instanca, ja je samo provodim. Mislimo o dobrobiti, zdravlju i sigurnosti učenika. To nam je prioritet’, rekao je Vladimir Braica za ŠibenikIN.

No, nije stalo samo na mailovima. Prije dva dana je, prema ravnateljevim riječima, troje roditelja ušlo u školu i remetilo nastavu.

‘Na porti smo osigurali dežurstva tehničkog osoblja. Odraslima prilikom ulaska mjere temperaturu i mogu svi ući uz odobrenje ravnatelja, ali idemo na to da se ne zadržavaju nepotrebno i da nose maske na licu. Troje roditelja je ušlo bez maske, odgurnuli su domara, s ljutitim uzvikom “ja ne nosim nigdje maske”. Došli su u učionicu Hrvatskog jezika, ometali nastavu i obraćali se nastavnici na neumjesan način. Zvao sam policiju jer to tretiram kao remećenje nastave, odnosno javnog reda i mira. Mi ih ne možemo izbaciti iz škole, rekao sam i domaru da ne smije nikoga izbaciti. A kako se to događa tri dana zaredom, jedna smo od rijetkih škola čija su vrata zaključana’



Nakon tog incidenta, jučer poslijepodne je organizirano i okupljanje desetak roditelja ispred škole. Roditelji su se, kako doznaje ŠibenikIN, dogovorili preko neformalne Facebook grupe ‘Veliki za Male – skinimo maske s dječjih lica’.

‘Sinoć je bio nekakav prosvjed. Opet smo zvali policiju, koja nam je osigurala da se osjećamo sigurnije, ali nije bilo postupanja. Policajci su pitali roditelje što rade, a oni su rekli da pričaju o djeci jer se nisu dugo vidjeli’, kaže Braica.

Iz šibenske policije potvrdili su da su zaprimili dojavu ravnatelja ‘Tina Ujevića’.

‘Jučer, 9. rujna, zaprimili dojavu da se više osoba okupilo ispred škole. Izlaskom na teren, službenici su zatekli 10 do 12 roditelja, nisu imali nikakve transparente, nisu izvikivali parole. Prilikom prikupljanja saznanja su kazali da su se okupili jer se dugo nisu vidjeli i da pričaju’ rekla je Marica Kosor, glasnogovornika policije, koja nam je potvrdila da su u školi bili i dan ranije.

‘Imamo i jedan događaj od 8. rujna kad je došla majka u školu, negodovala je zašto dijete nosi masku. Ocijenjeno je da se nije radilo o remećenju javnog reda i mira’.

Ravnatelj Braica te tvrdi da nastavnici i nenastavno osoblje osjećaju golemi pritisak zbog pobune dijela roditelja:

‘Riječ zlostavljanje je prejaka, ali to je zasigurno mobing. Radi se o zahtjevima za ukidanjem maske i vrijeđanjima, upućivanju vulgarnih izraza tehničkom osoblju i nastavnicima. Također, ti roditelji ometaju nastavu tjelesnoga, koja se odvija u dvorištu, zaustavljajući učiteljice. Svi se solidariziramo i pratimo situaciju, cijeli kvart je jučer pratio događaje ispred škole’, kaže Braica.

Komentari