Roditelji prijavili Hrvatski taekwondo savez sportskoj inspekciji: ‘Oštećen je sportski status našeg djeteta’

Ilustracija

Protiv Hrvatskog taekwondo saveza podnesena je prijava sportskoj inspekciji, Hrvatskom olimpijskom odboru i Uredu za pravobraniteljicu djece. Prijavu su podnijeli roditelji koji tvrde da je izborom sportaša za reprezentaciju u taekwondou za Europsko prvenstvo u Sarajevu, koje je održano 10. i 13. prosinca, oštećen sportski status njihova djeteta. 

Naime, riječ je kadetkinji koja nije odabrana u reprezentaciju iako je prema rezultatima trebala biti, kako nam govori majka (s obzirom na to da je riječ o maloljetnom djetetu ne navode se podaci koji bi mogli otkriti identitet sukladno zaštiti prava djeteta). 

Za izbor sportaša u reprezentaciju trebali su se održati kriterijski turniri za kadete, odnosno Dalmacija Kup, Kadetsko prvenstvo Hrvatske i Susedgrad Sokol pokal. Održan je samo Dalmacija kup u veljači, druga dva turnira koja su se trebala održati u travnju i svibnju otkazana su zbog pandemije.

Kadetkinja je na Dalmacija kupu osvojila prvo mjesto, kako nam govori majka, te treće na Europskom klupskom prvenstvu, natjecanju za direktno plasiranje na Europsko prvenstvu u Sarajevu. 



“Cijele godine neumorno je trenirala, nije išla na ljetovanje nego se pripremala sa svojim trenerom i nadala se da će se održati Europsko jer joj je ove godine bio cilj otići na to natjecanje. To joj je zadnja kadetska godina, od iduće godine je juniorka. Ne mogu opisati razočarenje djeteta kome nitko nije rekao da ne ide, već je sama vidjela prijave”, ističe majka. 

Kao što nisu ni znali da je reprezentacija prijavljena na natjecanje, tako nisu ni znali na koji način je izvršen izbor. “Slučajem okolnosti do mene su došli kriteriji za izbor reprezentacije temeljem kojih je izabrana reprezentacija”, priča nam. 

Europsko klupsko prvenstvo
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Kriterij su bili prvi kriterijski turnir (Dalmacija kup) i procjene o spremnosti sportaša, a izbor su vršili treneri reprezentacije Veljko Laura, trener taekwondo kluba Marjan iz Splita, i Dinko Koštić, trener taekwondo kluba Osvit iz Zagrebu. 

Majka navodi kako nitko nije u procesu izbora sportaša za reprezentaciju klubu njenog djeteta poslao upit o spremnosti ni u kojem obliku.

“To mi se čini veoma neprimjereno s obzirom na njezin rezultat na Dalmacija kupu i ostalim spomenutim natjecanjima. Njezini treninzi i rezultati već neko duže vrijeme nadmašuju okvir rekreativnog bavljenja ovim sportom što je neporeciv dokaz da je njezina spremnost na visokom nivo”, naglašava. 

Sukob interesa

Hrvatsku je na Europskom prvenstvu u Sarajevu u konkurenciji 149 kadeta i kadetkinja iz 33 zemlje, predstavljalo 15 kadeta i 12 kadetkinja (šest iz kluba Marjan u Splitu te po jedna iz zagrebačkih klubova Ion, Metalac, Orion, Tigar Zagreb i Pantera te kluba Omega u Bjelovaru). 

Majka naglašava kako natjecatelji TKD Marjan nisu nastupili na istom međunarodnom prvenstvu, Europskom klupskom, koje je bilo jedino međunarodno natjecanje te veličine u posljednje vrijeme. 

“Treba napomenuti da je gospodin Veljko Laura ujedno trener reprezentacije i trener TKD Marjan i ako je odlučeno da su djeca iz TKD Marjan spremnija od ostalih sportaša prema kriteriju da im je navedeni trener, to je direktan i neporeciv sukob interesa”, poručuje. 

Trenerica kadetkinje dodaje kako je sve je išlo na ruku Veljka Laura, on je o tome sam odlučio. 

Nobilo: Ja kao predsjednik saveza i nema pojma tko ide, a tko ne ide u reprezentaciju. To nije moj posao

Poslali smo upit Hrvatskom taekwondo savezu, odgovor nismo dobili, ali smo razgovarali s predsjednikom saveza Antom Nobilom koji navodi kako je Hrvatski taekwondo savez u ovoj godini suspendirao sva natjecanja u Hrvatskoj jednako kao što je učinila Svjetska taekwondo federacija zbog Covida-19.

“U skladu s time nismo imali kriterijske turnire već je upravni odbor donio odluku da izbornici po svojoj vlastitoj procjeni i znanju izvrše selekciju kadeta koji će ići na Europsko prvenstvo. I rezultatom možemo biti zadovoljni jer smo ekipno treći u Europi. Imamo dosta medalja tako da bi rekao da su izbornici više manje pogodili, što onda znači da su u svakom konkretnom slučaju pogodili. Stoga mi imamo kriterijske turnire da bi se to objektiviziralo jer kad je ljudska procjena ne može biti stopostotna i uvijek uspješna”, objašnjava. 

Dodaje kako je on predsjednik saveza i nema pojma tko ide, a tko ne ide u reprezentaciju.

“Jednostavno to nije moj posao. Mi imamo stručni tim reprezentacije koji o tome odlučuje. Izuzetno smo uspješni, u ovom trenutku imamo tri olimpijca na olimpijskim igrama i još jedan ima mogućnosti se probiti kroz europske kvalifikacije. Ako gledate zbroj medalja apsolutno smo vodeći u Hrvatskoj”, ističe. 

Dodaje kako je stav saveza i njegov osobni da dok god izbornik donosi izvanredno dobre rezultate on će biti izbornik, onog trenutka kad rezultati padnu mijenjat će ga. 

“Ja ni na koji način u tome ne učestvujem i ne mogu reći tko su naši takmičari i koje su kvalitete. To radi stručni stožer, a ne uprava. Mi smo najbolji u Hrvatskoj i dok je tako ovaj stožer reprezentacije će ostati”, poručuje. 

Anto Nobilo

Koštić: Na to europsko natjecanje nismo trebali ići

Vezano za izbor natjecatelja razgovarali smo i s trenerom Dinkom Koštićem, jednim od izbornika, koji navodi kako su morali napravili neki koncept da bi se se mogao napraviti izbor jer su uspjeli održati samo jedan kriterijski turnir.

“Moj osobni stav je da na to europsko natjecanje nismo trebali ići jer se to svelo na subjektivno mišljenje trenera, a ne na objektivni odabir, pa je naravno da je netko bio zakinut. Ne može se odrediti pravedno, ali stav saveza je bio da moramo ići”, ističe. 

Objašnjava kako su djeca u međuvremenu promijenila kategorije, pa za kategoriju 55 kilograma nisu odabrali ovu kadetkinju jer je ona na Dalmacija kupu bila prva u kategoriji 47 kg, već onu koja je upravo u kategoriji 55 osvojila prvo mjesto na tom kriterijskom turniru.

“Trenerica ju je prijavila u drugu kategoriju. U pravilu se trebao održati meč između njih, pa ona koja pobijedi ide na natjecanje”. 

Od trenerice doznajemo kako je 1. prosinca poslala mail savezu da kadetkinja neće promijeniti kategoriju u 55 već će ostati u 47 kg, ali odgovor od saveza nisu uopće dobili. Izbor sportaša je održan 3. prosinca. 

Dodaje kako pak sportašica koja je odabrana u kategoriji 47 kg, na Dalmacija kupu bila je u kategoriji 44 kg. “To znači da neki mogu mijenjati kategorije, a drugi ne mogu”. 

Sportska inspekcija provodi nadzor 

Roditelji nisu dobili očitovanje od saveza i trenera koji su vršili izbor, ali navode kako su im iz sportske inspekcije odgovorili da će pokrenuti postupak nadzora. Isto potvrđuju i nama navodeći kako postoje utemeljeni uvjeti dodajući da će o provedenom nadzoru i poduzetim mjerama i radnjama inspektor izvijestiti podnositelja predstavke nakon završenog inspekcijskog postupka.

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora doznajemo da su zaprimili dopis, ali oni nemaju ingerencije rješavati ovakve pritužbe ili sporove jer su nacionalni sportski savezi, premda udruženi u HOO, potpuno autonomni u svom djelovanju, bilo da je riječ o stručnom ili organizacijsko-administrativnom aspektu.

“Prema tome, i ova pritužba treba se rješavati unutar HTS-a, sukladno postojećim aktima. Kada sportaš/sportašica, koji/koja smatra da je oštećen(a) odlukom matičnog Saveza, provede žalbeni postupak unutar Saveza, nakon kojeg ostane nezadovoljan/nezadovoljna, može se obratiti HOO-u. To se u praksi i događa. No, budući da HOO nije inspekcijsko, nadzorno, ni sudbeno tijelo, u ovakvim slučajevima može samo okupiti stranke u sporu i savjetodavno ponuditi njegovo rješenje”, objašnjavaju.

Majka nam je rekla kako je od HOO dobila očitovanje saveza na dopis upućen HOO-u. U njemu savez navodi da ne dozvoljavaju nikome, a pogotovo roditeljima, da se miješaju u stručni rad reprezentacije te da je to područje autonomije struke.

“Klub je tražio odluke upravnog odbora u kojima se vide nepravilnosti. Oni su djecu prijavili 4. prosinca, kako smo saznali od jedne osobe člana tog upravnog odbora. Zatim su nakon mog dopisa, 8. prosinca, pobili tu odluku i nikakve izmjene nakon toga nisu bile. Ima temelja za inspekciju”, ističe.

Ured pravobraniteljice za djecu isto je potvrdio da su zaprimili dopis, ali pravobraniteljica za djecu, kako ističu, nema ovlasti ni kompetencije donositi odluke koje se tiču stručnog rada u sportu niti preispitivati odluke koje donose klubovi i sportski savezi.

“U takvim slučajevima roditelje upućujemo na komunikaciju s klubovima i sportskim savezima i preporučujemo da ispitaju je li takva materija regulirana općim aktom te postoji li mogućnost pravnog lijeka. Upućujemo ih također i na obraćanje sportskoj inspekciji te Vijeću sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora koje je nadležno za izvanredno preispitivanje odluka sportskih udruga, u slučaju da ne postoje ili su iscrpljena druga sredstva pravne zaštite”, objašnjavaju.

Smatraju da je prilikom donošenja odluka koje se odnose na djecu važno imati unaprijed utvrđene pravične kriterije izbora te s njima prethodno upoznati djecu i roditelje.

Komentari