Rimac izlazi na burzu 2022. godine, nakon što se dovrši posao s kupovinom Bugattija

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

O bilo kakvom izlasku Rimac Automobila na burzu, već se neko vrijeme šuška, no konkretnih informacija baš i nije bilo. Barem do sad.

Naime, njemački magazin Manager Magazin, pozivajući se na osobe koje su dobro upoznate sa cijelom situacijom, objavio je kako Rimac namjerava svoju tvrtku ponuditi na otvorenom tržištu i to kroz IPO (inicijalnu javnu ponudu).

Prema tim informacijama, Rimac želi povećati tržišnu vrijednost kompanije na čak pet milijardi eura. Za vjerovati je kako IPO vjerojatno neće biti u Hrvatskoj, već na nekoj od većih svjetskih burzi.

No, prije nego što krene u IPO, Rimac navodno mora riješiti još jedan posao koji se već dulje spominje – kupovinu proizvođača luksuznih automobila Bugattija.


O tom smo poslu već pisali, no iz Rimac Automobila nije bilo nikakvih komentara. I u Volkswagenu, koji je trenutno vlasnik Buggatija, su bili veoma oprezni s bilo kakvim informacijama o prodaji Bugattija Rimcu.

Naime, prema glasinama koje već dulje kruže, Porsche bi preuzeo Bugatti, a onda većinu dionica dao Rimcu i zauzvrat dobio vlasnički udio u Rimac Automobilima. I Manager Magazin spominje sličan dogovor, prema kojem bi Rimac Automobili dobili 55 posto Bugattija, a Porsche 45 posto.

Kolika bi bila vrijednost tog posla, teško je uopće procijeniti. U VW ne kriju da bi posao s Bugattijem, koji je nekad bio cijenjen brand luksuznih vozila, ali je posljednjih godina počeo blijediti, voljeli završiti ove godine. Njemački AutomobilWoche objavio je kako je prodaja odgođena barem do kraja srpnja zbog problema s francuskim predstavnikom zaposlenika. Naime, nadzorni odbori VW Gropu i Porschea posao su odobrili, ali je zapelo na predstavniku zaposlenika. Procjenjuje se da bi posao mogao biti dovršen ujesen, što bi Rimcu dalo dovoljno vremena da pripremi IPO za 2022. godinu.

U Manager Magazinu su potencijalni prelazak Bugattija u okrilje Rimac Automobila nazvali “ponovnim rođenjem legende”. S Bugattijem u svojim redovima, Rimcu će održavanje IPO-a biti puno lakše. Pogotovo u svjetlu hvalospjeva i uspjeha koje je požnjela nedavno predstavljena Nevera (bivši C_Two), piše Zimo.

Komentari