REZULTATI ŽUPANIJA I SJEDIŠTA Izbori se ponavljaju na 18 biračkih mjesta

Lokalni izbori Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je o privremenim neslužbenim rezultatima izbora. Završen je prvi krug lokalnih izbora.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa rekao je da će se na 18 biračkih mjesta u Hrvatskoj ponoviti izbori zbog nekih nepravilnosti i tehničkih pogrešaka. Drugi krug izbora održat će se, 23. svibnja, u 14 županija i gradu Zagrebu, u 55 gradova i 87 općina.

“Izbori su uglavnom prošli u redu. Bilo je manjih incidenata koji su rezultat toga što su lokalni izbori nabijeni strašću. Možemo biti zadovoljni demokratskim ozračjem, a posebno nam je drago što su izbori dobro prošli i Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je izlaznost bila veća nego na prošlim izborima”, dodao je.

Osvrnuo se i na kršenje predizborne šutnje rekavši kako su zabilježili i takve situacije, no da je uglavnom bila riječ “o modernim načinima komunikacije, koje je teško kontrolirati”.



Istaknuo je kako su za kontrolu kršenja predizborne šutnje bila nadležna niža izborna povjerenstva. Naveo je i da će o samoj instituciji predizborne šutnje morati dobro porazmisliti, jer ima niz poteškoća, prenosi Dnevnik.hr.

Župani izabrani u prvom krugu

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu osvojivši više od 50 posto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dva tjedna.

Među izabranima u prvom krugu jedna je županica Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji, zatim Igor Andrilović u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

Dosadašnji međimurski župan Matija Posavec (NL) osvojio je 64,61 posto glasova. Drugi je bio Goran Gotal (HDZ) s 15,71 posto glasova, a treći Mario Medved (SDP-HSS-HSU-MDS-Laburisti-Reformisti) s 14,33 posto.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić (HDZ, HSU) osvojila je 58,12 glasova. Josip Ređo (DP, Most) dobio je 18,55 posto, a Luka Samardžija (SDP) osvojio je 18,39 posto

Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS), dosadašnji župan Zagrebačke županije, sa osvojenih 44,93 posto u drugom krugu će se sučeliti s Mihaelom Zmajlovićem (SDP, HSS) koji je dobio je 29,08 posto. Treća po broju glasova je Ana Bolšec (Fokus) s 11,51 posto.

U Krapinsko-zagorskoj županiji Željko Kolar (SDP, HSS,HSU) ovoga je puta pobijedio s 56,50 posto glasova, a drugi po broju glasova bio je Ernest Svažić (HDZ,A-HSS,HSLS, SU, ZDS) s 22,92 posto. Treći je Davor Dretar (DP) sa osvojenih 9,35 posto glasova.

Primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS), koji je osvojio 42,12 posto glasova, u drugom krugu će protukandidat biti Gari Cappelli (HDZ, HSLS) koji je u prvom krugu dobio 26,77 posto. Iz njih je ostao Mario Boras Mandić (AM, Unija) s 9,98 posto.

Danijel Marušić (HDZ, HKS, HSP) je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53,39 posto glasova, dok je druga Tea Tomas (Nezavisna lista Mirko Duspara) koja je dobila 16,46 posto. Treća po broju glasova je Ružica Vukovac (DP) sa osvojenih 12,25 posto.

I Virovitičko-podravska županija ostaje u rukama HDZ-a, gdje je Igor Andrović (HDZ, HSLS) osvojio 61,59 posto. Mate Vukušić (SDP, HSPD) je drugi s 18,40 posto, dok je Daniel Spajić (DP, Most, HSU, SU, Zelena lista) treći s 15,41 posto glasova.

Župan Osječko-baranjske županije ostaje Ivan Anušić (HDZ, Nezavisna lista Ante Đapića, ANU, HSU, HSP, DHSS, BUZ, HSLS) s osvojenih 61,83 posto. Vesna Vučemilović (DP, SU) osvojila je 18,69 posto, a Ivica Mandić (HNS, HSS, Reformisti) 12,50 posto glasova.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednica je Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) s 49,41 posto, dok je Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) dobio 28,70 glasova, a Vlatko Ivka (DP) 10,15 posto glasova.

Drugi krug izbora

U Ličko-senjskoj županiji s dosadašnjim županom Darkom Milinovićem, koji je osvojio 33,26 posto, u drugi krugi ide Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) s 32,04 posto. Treći je Danijel Tušak (Nezavisni) sa 17,79 posto.

U Istarskoj županiji se ide u drugi krug, i to Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni), koji je osvojio 46,77 posto glasova, i Danijel Ferić (SDP) s 22,05 posto. Irena Hrstić (HDZ) osvojila je 18,13 posto.

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) osvojio je 35,71 posto, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti Mladen Kešer (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 25,63 posto. Željko Lacković završio je izbornu utrku s 24,16 posto glasova.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS), koji je dobio 38,55 posto, ide u drugi krug s Markom Marušićem (HDZ, HSLS) sa osvojenih 36,63 posto glasova, a treći je Ivan Beljan (DHSS) sa 7,19 posto.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) osvojio je 43,27 posto glasova i u drugom krugu se natječe s Ivicom Žuvelom (NL) koji je oobio 15,92 posto, a treći je Zlatko Marasović (SDP; AM, HSS, Centar, GLAS) sa 14,65 posto.

Dosadašnji županVaraždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) dobio je 30,65 posto glasova i ide u drugi krug s Anđelkom Stričakom (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 27,05 posto glasova. Treća ostaje Barbara Antolić Vupora (SDP) s 15,73 posto glasova.

Marko Jelić (NL) s 36,52 posto glasova u drugom će krugu se boriti za glasove s dosadašnjim šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, koji je osvojio 36,10 posto glasova. Iza njih je ostao Joško Šupe (SDP) s 12,16 posto.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) dobio 48,57 posto, a Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa – ORah) 21,35 posto te idu u drugi krug. Treći je Damir Markuš (DP) s 9,24 posto glasova. Dosadašnji župan Ivo Žinić doživio je debakl i osvojio samo 7,42 posto.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se drugi krug izbora za župana, a kandidati su Damir Dekanić (HDZ) koji je osvojio 38,58 posto glasova i Josip Dabro (NL) s 18,29 glasova. Iza njih je Nikola Kajkić (Hrvatski suverenisti, Most, HKS, SU, HSP) sa 17,93 posto.

Birači Splitsko-dalmatinske županije za dva tjedna će župana birati između Blaženka Bobana (HDZ) koji je osvojio 39,53 posto i Ranka Ostojića (SDP) sa 17,51 posto, a treći je ostao Ante Pranić (NLM, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS) s 14,77 posto glasova.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) osvojio je 40,12 posto, a u drugom krugu će snage odmjeriti s Božom Petrovim (Most) za kojega je glasovalo 21,11 posto birača. Treći je Roko Tolić (NL) s 19,31 posto.

Gradonačelnici županijskih središta

Četiri gradonačelnika županijskih središta već su u prvom krugu osigurala još jedan mandat, a u drugome krugu još jedan mandat nastojat će osvojiti 11 sadašnjih gradonačelnika.

Krapinski gradonačelnik tako ostaje HDZ-ov Zoran Gregurović koji je u prvome krugu osvojio 59,56 posto glasova, a u Virovitici na čelu grada ostaje HDZ-ov Ivica Kirin koji je u prvome krugu osvojio 51,53 posto glasova.

SDP-ov Mišel Jakšić ostaje gradonačelnik Koprivnice budući da je u prvome krugu osvojio 59,17 posto glasova.

I Bjelovar je grad kojeg će iduće četiri godine voditi ista osoba – HSLS-ov Dario Hrebak osvojio je, naime, u prvom krugu 66,86 posto glasova.

U najvećem gradu Zagrebačke županije, Velikoj Gorici, gradonačelnik će iduće četiri godine biti sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar (HDZ/BM 365/SKNL/HSU/HSLS) koji je u prvome krugu osvojio 50,1 posto glasova).

HDZ je osvojio i mjesto gradonačelnika Požege. Željko Glavić u prvom je krugu, naime, dobio 51,13 posto glasova.

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava (NL) koji je osvojio 43,8 posto glasova, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Nikola Mažar koji je osvojio 24,81 posto glasova.

Za mjesto šibenskog gradonačelnika u drugome će se krugu nadmetati sadašnji gradonačelnik Željko Burić (HDZ, HSLS – 46,63 posto) i Tonči Restović (SDP, NL – 18,94 posto).

Za mjesto zadarskog gradonačelnika borit će se sadašnji gradonačelnik Branko Dukić (HDZ/HSP/SU/Reformisti – 38,47 posto) te Marko Vučetić (SDP/AMA/HSS/Glas/Centar – 26,32 posto).

U Dubrovnikuza dva tjedna za gradonačelničko mjesto slijedi borba sadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ovog Mate Frankovića (36,87 posto) i Pere Vićana (DDS) koji je u prvome krugu osvojio 13,54 posto glasova.

Za još jedan mandat na mjestu gradonačelnika u drugome će se krugu u Karlovcu boriti Damir Mandić (HDZ/HSLS) koji je osvojio 47,79 posto glasova. Protukandidat će mu biti Davor Petračić (SDP/HSS/Reformisti) koji je osvojio 33,35 posto.

Sadašnja sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček u drugom će se krugu boriti protiv Željke Josić koju podržava lista predvođena HDZ-om. Baniček je u prvome krugu osvojila 39,55 posto, a Josić 33,61 posto glasova.

Nezavisni Mirko Duspara će se u drugome krugu boriti za još jedan gradonačelnički mandat u Slavonskome Brodu budući da je osvojio 42,18 posto, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Dragan Jelić koji je u prvome krugu osvojio 33,07 posto glasova.

I sadašnji gradonačelnik Gospića, HSP-ov Karlo Starčević novi će mandat tražiti u drugome krugu, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Mario Stilinović. Starčević je u prvome krugu osvojio 47,42 posto, a Stilinović 23,50 posto glasova birača.

Sadašnji pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (IDS/HSU/HNS) ide u drugi krug, a protukandidatkinja će mu biti Suzana Jašić (Možemo!). Krulčić je u prvome krugu osvojio 47,94 posto, a Jašić 35,75 posto glasova.

U Čakovcu u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač kojeg podržava lista predvođena SDP-om (39,66 posto) te Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca/HNS/Demokrati/HSLS/HDSS (27,63 posto).

Sadašnji varaždinskigradonačelnik Ivan Čehok ulazi u drugi krug na izborima za gradonačelnika s 29,42 posto glasova, a protukandidat će mu biti SDP-ov Neven Bosilj koji je osvojio 19,34 posto.

U Splitu će se u drugome krugu nadmetati Ivica Puljak (Centar), koji je osvojio 26,82 posto glasova i Vice Mihanović (HDZ) koji je u prvome krugu osvojio 23,23 posto glasova.

U Osijeku će u drugome krugu podršku birača tražiti Ivan Radić kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protukandidat mu je Berislav Mlinarević (DP, Most). Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 posto glasova.

Za mjesto gradonačelnika u Rijeke će se u drugome krugu boriti Marko Filipović kojeg podržava lista predvođena SDP-om, a protukandidat će mu biti nezavisni Davor Štimac. Filipović je u prvome krugu osvojio 30,25 posto, a Štimac 16,10 posto.

U Gradu Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević (Možemo!) koji je u prvome krugu osvojio 45,15 posto te Miroslav Škoro (Domovinski pokret) koji je osvojio 12,16 posto.

Komentari