Rezime Olimpijskih igara: Hrvatska 26. kao i prije osam godina, završili smo ispred Srbije unatoč manjem broju medalja

screenshot

Hrvatska je na upravo završenim Olimpijskim igrama još jednom pokazala da spada u sam svjetski sportski vrh. Jasno je da se po broju medalja ne možemo mjeriti sa SAD-om, ali daleko od toga da nemamo što za pokazati.

Sistem vrednovanja

Po broju medalja apsolutni pobjednici su Sjedinjene Američke Države koje su ukupno osvojile 39 zlata i čak 113 medalja. Iako se čini da su završili miljama ispred drugoplasirane Kine, to nije točno.

Naime, na Olimpijskim igrama glavno mjerilo po kojem se rangiraju uspjesi država nisu sve medalje, već samo one zlatne. Tako je Kina osvojila 88 medalja što je čak 25 medalja manje od SAD-a, ali su od toga osvojili 38 zlatnih što znači da su završili samo jedno zlato iza SAD-a.

Zbog istog sistema se i Hrvatska nalazi ispred Srbije. Naime, Hrvatska ima osam medalja dok Srbija ima devet, a poravnat je i broj zlata jer su obje države osvojile po tri. Međutim, tu je do izražaja došao broj srebra.



Hrvatska je osvojila tri srebra, a Srbija samo jedno i time smo mi završili kao najbolja država s prostora bivše Jugoslavije. Ovo je poseban uspjeh iz dva razloga. Prvi je taj što smo imali nevjerojatno uspješne susjede.

Uspješni susjedi

Svi naši susjedi odradili su nevjerojatan turnir, pa je tako Srbija upisala rekord po broju zlata i po broju ukupnih medalja dok je Slovenija zabilježila rekord po broju zlata i izjednačenje rekorda po broju ukupnih medalja.

Također je i Kosovo uknjižilo rekord po broju zlata i po broju ukupnih medalja, a Makedonija izjednačenje rekorda po broju medalja i osvajanje najsjajnije medalje dosad. Unatoč, tome mi smo i dalje najuspješniji.

Drugi razlog se ne može baš smatrati uspjehom, ali je itekako pokazatelj da Hrvatska ima ozbiljnu razinu kvalitete. Broj sportašica i sportaša za Olimpijske igre u Tokiju bio je najmanji još od premijernog nastupa hrvatskih olimpijaca pod vlastitom zastavom.

To se dogodilo u Barceloni 1992. godine, kada ih je bilo 41 u 12 sportova. Rekord i dalje drži London 2012. godine sa 107 sportašica i sportaša iz 18 sportova. U Tokyu ih je, pak, bilo 57 u 15 sportova.

Tko su hrvatski heroji?

Iako ste sve naše medalje mogli pratiti na našem portalu, nije loše još se jednom podsjetiti tko su ti istinski heroji jer zapravo jako malo ljudi zna što zapravo znači osvojiti Olimpijsku medalju.

Nakon ukupnog 26. mjesta u Londonu (3 zlata 1 srebro 2 bronce) i 17. u Riju (5 zlata 3 srebra 2 bronce), Hrvatska je u Tokiju ponovno zauzela 26. mjesto (3 zlata 3 srebra 2 bronce).

S druge strane, ovo su prve Igre nakon 2000. godine koje Hrvatska nije završila na prvom mjestu po broju osvojenih medalja promatrajući istu konkurenciju. Nakon što je u Sidneyu ispred Hrvatske bila Jugoslavija (3-2), u Tokiju je ispred Hrvatske bila Srbija (9-8).

Sjajan turnir za Hrvatsku započela je taekwondoistica Matea jelić koja je osvojila zlato u kategoriji do 67 kilograma. Zlatnim medaljama još su se pridružili Martin Sinković i Valent Sinković u veslanju, u disciplini dvojac bez kormilara te Mate Pavić i Nikola Mektić u parovima u tenisu.

Važna srebra osvajali su Marin Čilić / Ivan Dodig koji su u teniskom finalu u parovima izgubili upravo od spomenutog Mektića i Pavića, Tonči Stipanović u jedrenju, u klasi laser te Tin Srbić u gimnastici, na preči.

Broncu su nam, pak, donijeli Toni Kanaet u taekwondou do 80 kilograma te sjajni Damir Martin koji je sjajnim preokretom u finalu veslačkog samca uspješno stigao do bronce.

Hrvatska na ovim igrama nije zablistala kao u Riju, ali je dokazala da je i dalje klasa te da ima potencijala čak i za bolje rezultate.

Komentari