REVIZIJA U OBROVCU Gradonačelnik si isplaćivao 100 eura putnih troškova dnevno, plaćao čak četiri nepoznata savjetnika, sklapao pogodbe, a o ostavci ni ne pomišlja

Državni su revizori pročešljali poslovanje Grada Obrovca u 2019. godini, a ono što su otkrili i zbog čega su gradskoj upravi dali djelomično ‘uvjetno mišljenje’, očekivano je izazvala ogorčenje tamošnje opozicije i društvenih aktivista.

Iako nalaz smatraju sramotnim, iz njihovih je reakcija jasno da nitko nije ni ‘šokiran’ ni ‘iznenađen’, pa niti činjenicom da je te 2019. godine iz gradske blagajne svakog radnog dana u gotovini za putne troškove odlazilo prosječno 100 eura!

Isplate za svakodnevna putovanja, na način koji evidentiranja i praćenja predujmova za službena putovanja otežava kontrolu i povezivanje isplaćenih predujmova s troškovima službenih putovanja, putni nalozi za službena putovanja ne sadrže propisane elemente i nisu kontrolirani.

Osim toga nepravilnosti je bilo i kod isplaćivanja naknada vanjskim savjetnicima koje je 2017. godine imenovao gradonačelnik Župan.



“Rashodi za naknade članovima predstavničkih i izvršnih tijela ostvareni su u iznosu od 913.317 kuna, od čega se na naknade vanjskim suradnicima (savjetnicima) odnosi 201.837 kuna. Izvješća o obavljenim poslovima savjetnici nisu podnosili niti je zaključcima o imenovanjima savjetnika propisana obveza izvješćivanja”, navode revizori, prenosi Slobodna Dalmacija.

Gradonačelnik nije zabrinut

Obrovac je od komunalne naknade imao prihod od 2,4 milijuna kuna, ali su revizori otkrili da njena visina u pojedinim rješenjima za pravne osobe nije pravilno utvrđena, pa su neki obveznici iz neproizvodnih djelatnosti umjesto po koeficijentu od 9 kuna plaćali po koeficijentu od 8 kuna. Zbog toga je i visina komunalne naknade u rješenjima o komunalnoj naknadi netočno utvrđena.

Zatim, nepravilnosti je bilo i u obavljanju komunalnih djelatnosti gdje je propisano da je “za zaključivanje ugovora o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti obvezno primijeniti odredbe Zakona o javnoj nabavi”.

Gradonačelnik Ante Župan nije pretjerano zabrinut ni nalazom revizije ni zahtjevom opozicije za ostavkom:

“Nalaz je javno dostupan i svi ga mogu vidjeti. Od Državne revizije smo dobili rokove da se nepravilnosti otklone i to je u tijeku. Ostavka? Zbog čega?! To je zapravo dobar nalaz revizije, nisu revizori sada bili prvi put u Obrovcu. A opozicija ima pravo pokretati različite inicijative”, izjavio nam je gradonačelnik Župan.

Komentari