Renato Petek za Otvoreno: Milan Bandić umjesto sanacije štete od potresa, sanira svoju političku štetu

Dva tjedna nakon potresa u Zagrebu, centar grada je i dalje opasna zona gdje sa svih strana s visina prijete polu urušeni krovovi i dimnjaci te komadi zidova koji se mogu u svakom trenutku obrušiti na ulicu. Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić nije do sada izašao s bilo kakvim jasnim planom koordinacije i saniranja štete na zgradama, kao niti s dugoročnim planom zbrinjavanja građana koji su ostali bez krova nad glavom. No zato je gradonačelnik sam sebe imenovao načelnikom Kriznog stožera grada Zagreba te najavio svakodnevne konferencije za novinare točno u podne. Što se na kraju može očekivati od Milana Bandića kao gradonačelnika i načelnika gradskog Stožera komentira za portal Otvoreno nezavisni zastupnik u Skupštini grada Zagreba Renato Petek.

“Od ovog poteza Milana Bandića možemo očekivati kaos i skretanje s ključnih problema na neke nevažne teme što je njegova specijalnost, kao populiste. On je vidio da je u ovoj kriznoj situaciji propustio sam sebi osigurati pozitivne poene, njegova vlast je potpuno ogoljena u ovoj situaciji, krizno katastrofalno komunicirana na razini grada u odnosu na jedan Nacionalni stožer civilne zaštite. Stoga će on sada pokušati preusmjeriti prema sebi pažnju medija i zato je organizirao ove konferencije za novinare dva sada prije konferencije Nacionalnog stožera kako bi jednostavno bio u središtu pažnje”, kaže Petek.

Kaos je nepodnošljiv

Kaos koji trenutno vlada u Zagrebu je nepodnošljiv tvrdi Petek i on kao i ostatak oporbe traže odgovore na brojna otvorena pitanja.

“Mi kao gradska oporba smo predali potpise, kojih imamo dovoljno i tražimo izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na temu potresa, jer grad očito nema plan kako pomoći građanima niti u prvoj, niti u sljedećim fazama obnove grada. postoje brojni drugi problemi na koje nema odgovora. Građani su sami krenuli u obnovu, jer se gradske službe ne može čekati, nitko ne zna protokole kome se za što javiti i taj kaos je sada nepodnošljiv, s toga tražimo tu izvanrednu Sjednicu kako bi raspravili o svim otvorenim pitanjima,” tvrdi Petek.



Grad nema niti novaca, niti kapaciteta nositi se s ovom krizom sam objašnjava Petek te je zbog toga suradnja s Vladom nužna.

“Na izvanrednoj Sjednici gradske skupštine mi ćemo kao oporba tražiti određenim zaključcima da grad naprosto mora funkcionirati, komunicirati s Vladom i Nacionalnim stožerom i koordinirati planiranje i obnovu grada, jer Grad Zagreb sam to ne može podnijeti niti financijski niti ima kapaciteta. To se može vidjeti i iz tog njegovog smjenjivanja načelnica Gradskog stožera jedne za drugom, da bi na kraju imenovao samoga sebe kako bi pokušao sanirati štetu koja je učinjena, jer sada se jasno vidi kako ništa nije radio prema prioritetima i potrebama građana Zagreba nego je trošio novac na druge stvari, a sada kada treba taj novac biti tu za pomoć, tog novca nema,” upozorava Petek.

Sanacija političke štete

Umjesto da se ozbiljno bavi rješavanjem posljedica potresa u gradu Zagrebu, Milan Bandić se sada bavi saniranjem njegove vlastite političke štete, govori Petek.

“Milan Bandić zapravo ovim potezom pokušava sanirati svoju političku štetu, a ne štetu od potresa, a ova situacija ne dopušta cjenjkanje i politikantstvo jer centar grada je i dalje opasan zbog mogućeg danjeg urušavanja krovova i dimnjaka koji prijete s visina i to dva tjedna nakon potresa. To se mora hitno sanirati, te se pobrinuti za sve unesrećene ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Grad ima kapacitete za te ljude, ima na raspolaganju 7350 gradskih stanova, to je dovoljno stanova za zbrinuti sve ljude, a ne da se gradi nekakva nova zgrada u Novom Zagrebu gdje bi se uselili. Ta zgrada ne može biti gotova niti za godinu dana, a ljudi u međuvremenu moraju živjeti dok se ne sanira šteta od potresa i njihovi stanovi budu obnovljeni,” zaključuje Renato Petek.

Dogodilo se ono od čega su mnogi strepili. Milan Bandić imenovao sebe za načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

Komentari