Renato Petek: U korist tima, mogao bih odustati od kandidature za gradonačelnika

Tomislav Kristo / CROPIX

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek u ponedjeljak je najavio da bi, u korist tima, mogao odustati od kandidature za zagrebačkog gradonačelnika.

“Situacija u Gradu Zagrebu je politički zrela za promjene. Najlogičnije bi bilo da se od centra prema lijevo ujedinimo i idemo s jednim kandidatom u interesu građana Zagreba. U tom kontekstu sam spreman, zbog dobra Zagreba i građana, staviti svoju vlastitu ambiciju u korist tima”, izjavio je Renato Petek Hini u stanci sjednice Gradske skupštine, koja se i danas treći dan održava online.

Desetak oporbenih zastupnika u online sjednici sudjeluje pak iz dvorana Stare gradske vijećnice.

“Nije cilj samo pobijediti Bandića”

Petek, koji je i predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika, objasnio je da im na predstojećim lokalnim izborima nije cilj samo pobijediti Milana Bandića nego uspješnije koristiti gradske resurse, riješiti brojne probleme i pretvoriti Grad Zagreb u metropolu koja se može ravnopravno nositi i imati kvalitetu usluga kao drugi srednjoeuropski gradovi.



No, rekao je, ako ne dođe do konstituiranja takvog cilja, spreman je i sam izaći na lokalne izbore kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Osvrćući se na današnji nastavak sjednice Gradske skupštine, rekao je da je predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka MrakTaritaš zatražila stanku kako bi se provjerilo je li se neke druge osobe, umjesto prozvanih zastupnika, javljaju na glasanju.

“Možda zbog kvalitete zvuka, ali možda je i stvarno to činjenica jer se događa da se konkretno zastupnica Gordana Rusak (nestranačka, iz Kluba Bandić Milan 365) nije sama javljala nego se u njezino ime javljao netko drugi, jer nismo mogli vidjeti preko kamere o kome se radi. Tako da će se to provjeriti”, rekao je Petek.

Podržao postavljanje spomenika generalu Petru Stipetiću

Na sjednici je podržao prijedlog zastupnika Marka Torjanca za postavljanje spomenika stožernom generalu Petru Stipetiću u Zagrebu.

Na dnevnom redu skupštinske sjednice bit će i točke o sljemenskoj žičari i gospodarenju otpadom, na prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika koji traže detaljno izvješće o realizaciji tih projekata.

“Na koji način se zapravo rješava problem gospodarenja otpadom je izuzetno važno za Grad Zagreb. Ulažu se stotine milijuna kuna. Idemo li u dobrom smjeru ili ne, trebalo bi biti vidljivo iz jednog takvog detaljnog izvještaja”, rekao je Petek.

Komentari