Relković o visokom rejtingu HDZ-a: Oni gube samo kad birači nisu sigurni tko vodi stranku, ali šteta je moguća na lokalnoj razini i već na ovim izborima

N1

HDZ je i dalje najjača stranka s potporom od 31,1 posto. SDP je pak upola slabiji i to sa 16,6 posto potpore birača. Platfoma Možemo je na trećem mjestu s 9,6 posto, slijede Most s potporom od 7,8 posto i Domovinski pokret s 7,3 posto, podaci su to redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar. 

Unatoč aferama s gradonačelnicima i županima HDZ ima visoku potporu, politički analitičar Ivica Relković objašnjava zašto je to tako.

“Imali smo i prije situaciju da HDZ puno ne gubi kad ima afere koje se tiču njihovih članova i upravljanja. Njihove jedine afere u kojima oni gube su kad njihovo biračko tijelo nije sigurno tko vodi stranku kao što je bila ona faza kada je padao Karamarko. Ove situacije su nažalost u miljeu političke kulture u Hrvatskoj gdje i afere ovakvih razina koje se tiču župana, gradonačelnika, ljudi iz predsjedničke stranke ostaju samo afere koje kao da se tiču onih 70 posto drugih birača, a 30 posto birača HDZ-a kao da je i dalje uvijek spremno ostati. To je, međutim, kao ona naroda: ‘Svaki vrč na vodu ide dok se ne razbije'”, govori nam.

Dodaje kako je pitanje koliko je potrebno ukupne akumulacije takvih stvari da će to ipak u konačnici HDZ-u kao stranci šteti, a šteta je moguća već i ona ovim izborima.



“Možemo imati njihovu štetu na ovim izborima bez obzira na nacionalni rejting od 31 posto. Pitanje je županije Sisačko-moslavačke ne samo kao pozicije župana, pitanje je i Krapinsko-zagorske i Požege. Sve je to pitanje hoće li to njima na štetiti kapilarno, što bi moglo barem u određenom dijelu sredina”.

Na pitanje može li se očekivati pad rejtinga navodi kako pad potpore na nacionalnoj razini neće biti zbog ovakvih stvari dramatičan. “Da imamo sljedeće istraživanje Crobarometra ili Crodemoskopa da HDZ bude na primjerice 22 posto. Neće biti takav pad”.

“Nacionalni postotak ne nosi istu težinu na pitanje tko će biti kandidat za župana u Sisačko-moslavačkoj i koliko će novi kandidat biti oštećen onim što je napravio sadašnji, koliko u Požegi, koliko u Zagorju”, objašnjava.

No, na lokalnim se razinama može dogoditi situacija u kojoj HDZ gubi potporu zbog takvih afera koje ima, tvrdi.

Komentari