Ravnateljica pulske bolnice: Za razliku od početka epidemije sad oboljeli imaju drugačije simptome

Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Dnevno imamo 2-5 oboljelih. Činjenica je da se moramo malo bolje staviti kontakte pod kontrolom’, ‘ rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić.

Istaknula je da virus nije ‘ušao’ u bolnicu. Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je ‘zarazio barem pola bolnice’. Navodi da to nije bilo u ovome slučaju.

‘Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice’, izjavila je Hrstić.

U nastavku ‘prvog vala koronavirusa’ primijetili su da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje.



‘Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i određeni kašalj, ali nije onako kako je bilo ranije. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza’, naglasila je Hrstić.

RASTE BROJ ZARAŽENIH Gradonačelnik Ogulina pozitivan na Covid-19. Oboljela je i učiteljica pulske osnovne škole

Ravnateljica Hrstić ranije je izjavila da su u vezi sa zaraženim djelatnikom bolnice vrlo brzo ispitani kontakti i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava, rekla je ravnateljica Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu.

Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

‘U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19’, rekla je Hrstić za HRT.

Dodala je kako je trenutačno sedmero djelatnika u samoizolaciji, dva liječnika, četiri instrumentarke i jedna medicinska sestra, a radi se dodatni epidemiološki izvid za još deset osoba.

Komentari