Ravnateljica NP Paklenica omogućila je bivšem HDZ-ovom državnom tajniku da pet godina nezakonito koristi službenu kreditnu karticu

Pixabay

Bivša ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Josipa Marasović pravomoćno je osuđena jer je svom prethodniku Zoranu Šikiću omogućila korištenje službene kreditne kartice i nakon što je iz Uprave parka prešao na funkciju HDZ-ovog državnog tajnika u Ministarstvo kulture.

Na novom radnom mjestu Zoran Šikić je potrošio nešto više od 50 tisuća kuna na navodnu reprezentaciju Nacionalnog parka, a Josipa Marasović iz službenog mu je budžeta platila i poslijediplomski studij. Ukupno je Nacionalni park Paklenica oštećen za 81.246,94 kune, navodi Telegram.hr.

Presuda je donesena čak 15 godina nakon Šikićeva odlaska iz Nacionalnog parka Paklenica. Uz odobrenje Josipe Marasović službenu karticu peglao je sve do 2011., odnosno preko pet godina.

Vrhovni sud je Josipi Marasović potvrdio uvjetnu kaznu – osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. 80 tisuća kuna koje je Šikić potrošio sama mora vratiti državi.



Prvotno je u ovom slučaju bio optužen i Šikić, no tužiteljstvo je kasnije odustalo od dijela optužnice koji se odnosio na njega. Kažu kako nisu uspjeli naći dokaze protiv njega, odnosno nisu mogli uvjeriti sud da je bio svjestan da kao pomoćnik i kasnije državni tajnik u Ministarstvu kulture nezakonito koristi službenu karticu Nacionalnog parka Paklenica.

Josipa Marasović čak je uvjeravala sud kako je Šikić opravdano koristio službenu karticu svog bivšeg radnog mjesta i da je na novoj funkciji radio u interesu Nacionalnog parka Paklenica. Šikić je na sudu izjavio da je “novac potrošen u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku”.

Prema podacima iz pravomoćne presude, Šikić je nezakonito karticu koristio od 5. travnja 2005. do 22. srpnja 2010., i to u Hrvatskoj i u inozemstvu. Plaćao je u ugostiteljskim objektima, na benzinskim postajama i u dućanima. Računi što ih je platio iznose ukupno 57.246,94 kune.

Josipa Marasović pokušala se izvući od odgovornosti za plaćanje poslijediplomskog studija Šikiću, objašnjavajući kako je to javna ustanova Nacionalni park Paklenica omogućavala i drugim svojim djelatnicima. No, Šikić u to vrijeme više nije bio djelatnik parka pa sufinanciranje njegovog studija s 24 tisuće kuna jednostavno nije bilo zakonito, piše Telegram.

Komentari