Ravnatelj Srednje škole Petrinja: Ovo su situacije koje ne možete trenirati i svaka prozivanja su besmislena u ovom trenutku

HRT

Tjedan dana nakon razornog potresa sanira se i popisuje šteta na Banovini. Osim kuća, veliku štetu bilježe i vlasnici OPG-ova, poljoprivrednici i stočari. Oštećene su ili teško stradale i zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole, kulturni, obrazovni i sakralni objekti…

Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, rekao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno da se u veliku većinu objekata u Petrinji ne može ući jer su nesigurni za boravak.

“Ono što Petrinjci najviše očekuju je to da samo prestane tresti, da prestanu ti dnevni potresi. Nije ugodno biti na krovu ili da nešto popravljaš, a da ti i dalje trese 4 stupnja po Richteru ispod tebe”, rekao je Orlić, zahvalivši svima koji su pomogli.

“Ovo su situacije koje ne možete trenirati. Ne može se trenirati potres, ne može se trenirati ovakva situacija, i svaka prozivanja nekoga oko nečega su besmislena u ovom trenutku”, rekao je Orlić, dodavši da im u Petrinji sada ne treba nikakva podjela – ni stranačka, ni vjerska, ni nacionalna…



Orlić je istaknuo kako bez škola neki kraj ne postoji, jednostavno ne može funkcionirati i prosperirati. Rekao je kako prvi potres njegovu školu uopće nije oštetio, ali je onaj snažniji ‘doslovno svaku ciglu odvojio od svake cigle’.

“Škola će se, nažalost, morati rušiti”, rekao je Orlić, koji je u trenutku potresa bio u školi. Nitko od djelatnika nije stradao. Izuzetno dobra vijest je što je gotovo sva oprema u školi neoštećena. Ovo ljeto, naveo je, ugradili kotlovnicu od 700.000 kuna koja je kompletno ispravna – u dva sata može se demontirati i prebaciti u neki drugi objekt. Zbog toga su pokrenuli crowdfunding-kampanju, nisu htjeli čekati, već su željeli što prije pokazati da mogu zadržati učenike u gradu i osigurati prostor u koji bi evakuirali školu.

Žele izgraditi modularni objekt, relativno jednostavan, koji bi se sklopio na lokaciji i u kojem bi u vrlo kratkom roku imali uvjete za vrhunski rad. Odaziv je po Orliću dosad iznad svih očekivanja.

“Pokušavamo ljudima objasniti da je Petrinja jedno od najvećih stradanja u zadnjih sto godina u Europi. Po meni, Petrinja mora biti najveće gradilište u Europi u sljedećih godinu-dvije dana da se to sve vrati nazad”, poručio je Orlić.

Darjan Vlahov, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije, rekao je da statičari neumorno rade svaki dan, objekti se pregledavaju, dijele se naljepnice. Dodao je kako je otprilike 30 posto objekata pregledano na razini cijelog potresnog područja.

Vlahov je rekao da je 26 škola na potresnom području županije bez ikakvih oštećenja. Šest objekata ima zelenu naljepnicu, ali uz preporuke da se neke stvari poprave, 13 objekata ima žutu naljepnicu, a devet crvenu – među njima je i Srednja škola Petrinja. Među teško stradalima je Glazbena škola u Sisku, koja je u takvom stanju da se instrumenti trenutno ne mogu izvući. Intenzivno se radi na planovima o tome koje bi škole mogle prihvatiti druge škole, dodao je.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, rekao je da se situacija u bolnici smiruje, ali da će biti potrebna velika sredstva i napor da bi radila punim kapacitetom. Oštećene su sve zgrade bolnice i u Sisku, ali i na lokaciji Petrinja. Jedino je zgrada ginekologije dobila zelenu oznaku. Statičari su također proglasili sigurnom zgradu kirurgije i oftalmologije te prostore u kojima se nalazi laboratorij, uz određene obrtničke radove.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je da su u ovom trenutku najvažniji ljudi i pomoć njima.

Baštinu ćemo obnoviti, poručila je, dodavši da nam je Petrinja svima na duši.

“Mi nismo uspjeli sve obnoviti niti nakon Domovinskog rata, međutim, sad su okolnosti drugačije. Hrvatska ima druge mogućnosti, bolje smo organizirani, članica smo EU-a, imat ćemo više sredstava na raspolaganju. Štete su zaista ogromne, mi još uvijek nismo počeli s evakuacijama pokretne kulturne baštine, to krećemo preksutra, s evakuacijom zbirke Hegedušić iz Petrinje”, rekla je Obuljen Koržinek u emisiji HRT-a.

Navela je i da talijanski ministar šalje ljude specijalizirane za ulazak u urušene zgrade, koji će pomoći oko crkvenih inventara, te da je već krenula sanacija sisačkog muzeja koji nije previše stradao i moći će primiti ostalu pokretnu baštinu.

Obuljen Koržinek također je upozorila kako se radi o području kojem prijeti veliki rizik da se ljudi, ako se isele, tamo više neće vraćati.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako Ministarstvo poljoprivrede ima misiju prije svega zadržati ljude na tom području, osigurati normalne uvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Osiguravaju potrebnu stočnu hranu, a po potrebi i izmještaju stoku.

Komentari