Ravnatelj Klaićeve: Ako bi opskrba ljekovima bila neredovita, vrlo brzo bismo došli u nepriliku. Radi se o danima ili tjednima

screenshot

Još nema rješenja ni za veledrogrije. Dobrom dijelu bolnica se lijekovi ni danas nisu isporučili. Veledrogerije čekaju rješenje. Što će im ponuditi ministri Marić i Beroš?

“Kreditirali smo hrvatski zdravstveni sustav koliko god smo to mogli. Dokle god banka nije rekla da nema više kredita. Nakon što je to banka rekla, proizvođačima nismo platili i zaustavili su isporuke. Od pet najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, mi smo kod četiri u blokadi“, rekao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike.

Pa se spustilo i na bolnice. Koliko tako mogu izdržati? Ministar Beroš tvrdi – još dovoljno dugo. U bolnici u Klaićevoj nam kažu, ako situacija potraje – neće biti dobro.

“Bez bioloških lijekova kod kroničnih bolesnika, bez kemoterapije. To su lijekovi bez kojih bi vrlo brzo došli u nepriliku ako opskrba ne bi bila kontinuirana. Radi se o danima ili tjednima. Nekih drugih lijekova i materijala imamo dovoljno na zalihama za neki period”, kaže prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti. Oni, barem za sada, mogu odahnuti.



“Mi smo uz dodatni napor uprave i ljekarne u dogovoru s veledrogerijama premostiti ovu situaciju. Praktički, obustave nije ni bilo”, rekao je dr. Roić. .

I oboljele od leukemije uznemirila infomacija da neće doći do isporuke lijekova koje se koristi za hematološke bolesti.

“Ne treba objašnjavati da je na taj način ugrožen život naših oboljelih i njihovo preživljavanje”, kaže Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Upitan je li doista na sastanku rekao da obustave opskrbu bolnica – ministar negira. Kaže da ne govore istinu. Ne govori ni ministar financija iznos koji bi se mogao izdovojiti nakon rebalansa. Samo onaj koji je ponuđen za prvu ruku – oko 300 milijuna kuna. Građani su zabrinuti.

“Strah me, čujte. Ako prekineš terapiju, kaj onda. Di smo onda?”, pita se Ivan iz Zagreba.

“Mi svi plaćamo osiguranje. Negdje taj novac je”, smatra Stipe.

Cijena lijeka na veliko uključuje i do 8,5 posto veleprodajne marže. Na cijene se žale i građani.

Skupo će građani platiti eksploziju duga bolnica ove godine. Rastao je tempom od 220 milijuna kuna na mjesec. Kako? Ministar kaže – troškovi zaštitne opreme. Ministar Marić poručuje da će se analizirati i struktura dugova.

“Kada gledate samo tu strukturu ročnost, tko koliko duguje, čovjek legitimno “ostavi pitanje.- kako je moguće da jedna bolnica svoje obveze podmiruje za 60 dana, a neke preko godine dana”, kaže Marić.

A treba i pojačati kontrolu, temeljito pratiti ishode liječenja. Građani će tako opet sanirati dug koji će se nastaviti gomilati ako se ministar ozbiljno ne pozabavi reformom.

Kosanović: ‘Nema bolnice koja je u zakonskom roku plaćanja’

O situaciji s obustavom opskrbe lijekovima zbog dugova veledrogerijama reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s Milkom Kosanović, predstavnicom veledrogerija pri HUP-u.

Na pitanje zašto se do sad čekalo s blokadom i koja je računica kad se tek sada posegnulo za tim, Kosanović kaže kako računice – nema. “Veledrogerije su pristupile obustavama isporuke kad nije bilo nikakvog drugog rješenja. Veledrogerije su pokušale sve kako bi dug naplatile”, kaže Kosanović.

Za naplatu kamata veledrogerije, kaže, imaju redovan pravni put, ali za sad to nije rješenje.

“Postupak dugo traje i nitko ne bi imao koristi od toga”, kaže.

Zašto su u Hrvatskoj neki lijekovi skuplji nego u zemljama u okruženju, Kosanović kaže da oni koji u cijenu lijeka ugrađuju i cijenu kašnjenja lijeka nemaju pojma o tome.

“Najveću moguću cijenu lijeka određuje HALMED i HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove“, objašnjava. Dodaje da je marža na lijekove određena zakonom, odnosno pravilnikom.

“Za veledrogerije marža je 8,5 posto, a za neke lijekove i manja. Za veledrogerije pri HUP-u marža za primjerice lijekove za hepatitis je dva posto”, kaže.

Najviše se u Hrvatskoj na lijekove troši na onkološke lijekove, potom za probavni pa za živčani sustav.

Kosanović je istaknula da je isporuka prestala prema 30-ak bolnica, ali i da nema bolnice koja je unutar zakonskog roka plaćanja. Novi sastanak s ministrima zdravstva i financija, kaže, trebao bi se dogoditi do kraja tjedna, javlja Dnevnik.hr.

Komentari