Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić: Imamo oko 160 bolesnika, riječ je o mlađima

screenshot HRT

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.802 nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedno od obilježja trećeg vala epidemije je, osim znatno bržeg širenja zaraze, teža klinička slika koja sve više pogađa i mlađe osobe. 

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić je rekao kako trenutno imaju oko 160 bolesnika, od kojih je 30 na respiratoru. Dodao je i da se uglavnom radi o mlađim osobama – 50-60 godina.

“Jedan od razloga zašto je sve više mlađih je procijepljenost starijih osoba, a s druge strane tu su i drugi sojevi virusa koji su virulentniji i brže se šire među mlađom populacijom.”

Istaknuo je kako primaju srednje teške i teške bolesnike i da su oni slični po simptomima kao i prije, međutim razlika je u tome što u današnjim slučajevima klinička slika je brža, brže se pogoršavaju simptomi.



Na pitanje treba li početi cijepiti mlađe osobe i radno stanovništvo Lukšić je rekao kako smatra da je dobro što se procjepljuje starije stanovništvo jer unatoč povećanom broju novooboljelih manje je smrtnih slučajeva.

Post covid pacijenti

Osvrnuo se i na covid posljedice. Rekao je da su liječili preko 1.200 post covid pacijenata i da vide šarolikost u kliničkim slikama, simptomima i smetnjama koje imaju u post covid fazi, ali da to utječe i na komorbiditete, fizičku kondiciju i bolesti koje je pacijent imao prije covida.

Cijepljenje zdravstvenih radnika

Kad je riječ o cijepljenju zdravstvenih radnika, Lukšić je rekao da su u KB Dubravi završili s cijepljenjem i da je od 2.200 zaposlenika cijepljeno njih oko 1200.

“Oko 400 zaposlenika preboljelo je covid, te imaju stečenu imunost. Od cijepljenih 75-80 posto je liječnika i 45 posto medicinskih sestara.”

Dugovanja veledrogrerijama

Ravnatelj KB-a Dubrava osvrnuo se i na situaciju oko dugovanja veledrogerijama. Rekao je kako je cjelokupna situacija u zdravstvu, ali i u ekonomiji kompleksna i da njihova bolnica nije izuzetak.

“Do sada nismo imali situaciju da imamo nestašicu lijekova ili da imamo problema u liječenju bolesnika. Ministarstvo zdravstva čini velike napore da se osigura dodatna količina potrebnih lijekova, rekao je, te naglasio da će se iz ove krize izvući štošta što treba promijeniti i učiniti na bolje”, prenosi HRT.

Komentari