Rastu vodostaji rijeka, nasipi su načeti, strahuje se od poplava u pogođenom području

U porastu su vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području, a Korana je poplavila i područje Male Gorice, zapadno od Petrinje. S velikim oprezom monitorira se i područje Vrgorca, gdje se strahuje od izraženijeg kišnog vala za vikend.

Prema izvještaju HAK-a, poplavljene su pojedine županijske i lokalne cesta na području gradova Vrgorca, Karlovca, ali i na području Like. Izvanredne mjere proglašene su na postaji Lika-Selište, redovne na Sava-Jasenovac i Kupa-Farkašić. Tlo je saturirano, pa i manja količina kiše može rezultirati poplavama. U danima vikenda dosta kiše će biti duž Jadrana, osobito Dalmacija, lokalno i do 100 litara kiše po metru četvornom, što bi moglo doprinijeti problemima na vrgorskom području.

Prema hidrološkoj prognozi DHMZ-a, situacija je sljedeća:

Zbog dosad akumulirane te prognozirane oborine tijekom dana na području sjevernog Jadrana i Gorskog Kotara te području Like, unutrašnjosti Dalmacije, južnog Jadrana i prekograničnim dijelovima slivova u BiH za očekivati je daljnji porast vodostaja na pripadnim vodotocima.



I dalje postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje, piše N1.

Glavni centar obrane od poplava jučer je izvijestio kako će proglasiti izvanredno stanje na vodnim građevinama na području Siska.

“Lijevi savski nasip oko Siska koji ima dosta oštećenja, u Palanjku je pukao na dva mjesta, u Hrastelnici i Galdovu te kod mosta u naselju Brest”, priopćili su iz Hrvatskih voda, prenosi Večernji.

Komentari