RASKOL U STRANCI Batinić s još 200-tinjak članova podružnice izašli iz HNS-a; Čuraj: Do jučer je mislio biti predsjednik, očito problem nije u stranci

Goran Mehkek / CROPIX

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s oba zamjenika, svi vijećnici Gradskog vijeća i svi predsjednici vijeća mjesnih odbora istupili su iz HNS-a.

Tako Hrvatska narodna stranka od danas više u Ivancu nema gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, nema ni predsjednika niti članova Gradskog vijeća Grada Ivanca, a niti predsjednika u 25 od ukupno 30 mjesnih odbora na području grada Ivanca.

Svi navedeni članovi svoj rad u izabranim tijelima dalje nastavljaju kao nezavisni vijećnici i predstavnici.

HNS je napustilo više od 200 članova sad već bivše Podružnice HNS-a Ivanec, duboko nezadovoljnih i razočaranih radom stranačke središnjice.



Predsjednik HNS-a: Razloge ne znam, očito nije problem u stranci

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj kaže da ispisnice još službeno nije dobio, no za vijest je čuo. “Javili su mi da je takva najava u planu, no o tome službeno ništa nije stiglo. Žao mi je za svaki odlazak, ali svatko tko sebe vidi prije stranke slobodan je otići i razvijati ambicije na drugačiji način. Bili smo u komunikaciji, zvao sam ga nakon izbora, no očito je procijenio da će daljnji politički put razvijati u tom smjeru. Ja razloge ne vidim, do jučer je mislio biti predsjednik stranke, očito problem nije u stranci. Koji su razlozi, morate pitati njega. Želim im svu sreću, kako slobodno mogu doći tako mogu i izaći. Rekao sam da svatko tko ima neke osobne preferencije na prvom mjestu, mogu ići dalje, no nisam mislio da će se to odnositi na gospodina Batinića”, rekao nam je predsjednik HNS-a.

Milorad Batinić je u telefonskom razgovoru potvrdio da više nije u stranci i rekao da su sve rekli u priopćenju koje su poslali te da ne bi više ništa dodavao.

“HNS napuštamo duboko razočarani politikom središnjice u kojoj su osobni interesi pojedinih članova ispred interesa stranke, gdje stranačka tijela gotovo uopće ne funkcioniraju, gdje nema komunikacije vrha stranke s članovima i gdje su sve prepoznatljive politike HNS-a dokinute. S takvim HNS-om, koji je umjesto programskog i tehnomenadžerskog rada, u fokus svojega djelovanja stavio unosna radna mjesta, sinekure, osobne interese i klijentelizam, više se ne možemo poistovjetiti. To nije stranka u koju smo ušli. Na parlamentarnim izborima 2020. lista HNS-a u Ivancu je osvojila 19% glasova. Iako je to rezultat koji je bolji u odnosu na većinu JLS-ova u Varaždinskoj županiji, nismo time bili zadovoljni jer je analiza pokazala da birači nisu honorirali dotadašnje politike HNS-a, a još manje koaliciju s HDZ-om. Nakon izbora stranka nije napravila nužnu dubinsku analizu postignutih rezultata, iako je to statutarna odredba HNS-a. Umjesto toga, bez šire rasprave i analize, bivši predsjednik i Predsjedništvo samostalno su donijeli odluku o nastavku koalicije s HDZ-om, smatrajući velikim uspjehom osvajanje jednog mandata u Saboru. Uspjehom se smatra i to što je HNS dobio dva državna tajnika i dva člana uprave u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu RH i to unatoč tomu što će kroz svoj rad u institucijama oni zastupati interes HDZ-a, koji im je poslodavac”, stoji u priopćenju koje potpisuju Branko Putarek i Milorad Batinić.

Batinić nam u razgovoru potvrđuje da na lokalne izbore izlaze kao neovisni te da im je cilj suradnja sa svima onima kojima je u interesu činiti dobro za Ivanec. Demantirao je šuškanja o pregovorima s Radimirom Čačićem.

“Nikakve koalicije, nikakvi prelasci neće biti”, rekao je Batinić za Dnevno.

HNS Varaždinske županije: Neki se članovi ne mogu pomiriti s novim smjerom da su želje većine i birača iznad nas

U Priopćenju Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije, koje potpisuje v.d. predsjednika Marijan Škvarić potvrđuju da je Batinić zaista napustio stranku. Navode, novi smjer stranke, u kojem su iznad svega stranka i interes građana, nešto je se s čime se ne može pomiriti gradonačelnik Ivanca koji je ujedno bivši potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Počevši od posljednjih izbora za EU parlament u proljeće 2019. godine Hrvatska narodna stranka započela je s procesom pomlađivanja vodstva stranka na nacionalnoj i lokalnoj razini koji je dovršen nedavnim izborom državnog tajnika u ministarstvu financija, Stjepana Čuraja, za predsjednika stranke. “Smjer je to koji su u HNS-u podržala sva tijela od Središnjeg odbora i Predsjedništva do lokalnih organizacija na terenu. Izborom mladih i sposobnih članova stranke na vodećim mjestima HNS je krenuo smjerom vraćanja dostojanstva svakog člana te vraćanja njegovog povjerenja u stranku kao i vraćanja povjerenje građana ove zemlje u politiku i institucije”, naglasio je v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan
Škvarić.

Iako je ovo smjer koji ima plebiscitarnu podršku gotovo svih članova stranke pojedini njeni članovi ne mogu se izgleda pomiriti s onime što želi većina i što naši birači traže od nas. Jedna od njih je i gradonačelnik Ivanca te bivši potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik u tri mandata koji je u svojoj političkoj karijeri, zahvaljujući upravo HNS-u, imao prilike obnašati važne uloge na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

“No, sada kada je stranka krenula novim smjerom pojedinci, pa tako i g. Batinić, ne mogu se pomiriti s činjenicom da je stranka i interes građana, a ne osobni interesi, iznad svih nas. Uz svo dužno poštovanje, prema svima onima koji su dali dio sebe i svoj rad HNS-u, odluke koje donosi stranka treba biti ispred svega pa čak i onda kada pojedincima one ne idu u prilog”, ističe Škvarić.

“Stranka je preživjela i nadživjela napuštanja pojedinih članova a tako će biti i ovoga puta. G. Batiniću na njegovom daljnjem političkom putu želimo puno sreće uz rečenicu koju je često izgovarala prva predsjednica naše stranke Savka Dabčević Kučar: Prvo država, onda sredina iz koje dolaziš, zatim stranka i tek onda osobni motivi”, stoji u priopćenju.

Komentari