RASKOL MEĐU SINDIKATIMA Ribić: Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika je ‘nemoj ništa potpisati’ i onda napada one koje potpišu

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

“Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporord, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak”, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

“Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu”, istkanula je Čulinović Ćaić.



“Nema povećanja osnovice kad u Hrvatskoj svima padaju plaće, to je znak solidarnosti”, rekao je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

“Nama neće rasti 2 posto ove godine, ali će rasti 2021. godine kako je bilo u kolektivnom ugovoru”, dodao je Novosel.

“Gospodin Stipić je pogriješio u taktici. Neodgovorno su izvješćivali svoje članove. Vlada ima problema s punjenjem proračuna. Smatramo da smo učinili dobro za naše članove i poslali dobru poruku građanima Hrvatske.”

Šprem: Regres ide u novcu

“Prevladao je razum, da ne treba smanjivati potrošnju. Ovo da nema smanjenja ni povećanja je znak solidarnosti”, rekao je Branimir Mihalinec. Ribić koji stoji kraj Novosela dodao je: “I odgovornost”, nakon čega je isto ponovio Mihalinec.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

“Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon”, objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

“To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo”, zaključio je Stipić.

Ribić žestoko napao Stipića

Predsjednik Hrvatske matice sindikata Vilim Ribić, obrušio se na Stipića.

“Taktika koju smo mi radili od 2009. Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika se sastoji od jednog jedinog – nemoj ništa potpisati i onda iz busije napada one koje potpišu. Fascinantno je da on ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti”, rekao je Ribić.

Mihalinec je dodao kako će u petak ujutro biti potpisivanje dogovora s Vladom.

Komentari